Autoři výzkumu chtějí na zahřívaný tabák omezení jako u e-cigaret

1. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Na zahřívané tabákové výrobky by měl stát vztáhnout všechna omezení platná pro elektronické cigarety. Navrhují to autoři výzkumu o tom, jak se tabákové firmy snaží v Česku tyto výrobky propagovat. Marketingová komunikace k zahřívanému tabáku se podle nich pohybuje na hraně nebo za hranou zákonů a pravidel, zasahuje i děti, mladé lidi a nekuřáky a není zřetelně označována jako reklama. Výzkum provedený ve spolupráci Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jeho autoři prezentovali v Praze.

Na českém trhu jsou pro zahřívaný tabák určeny produkty Iqos od společnosti Philip Morris a Glo od British American Tobacco (BAT). Iqos byl uveden na trh v červenci 2017, Glo loni v září. BAT s výsledky výzkumu zásadně nesouhlasí, uvedl mluvčí firmy Tomáš Tesař.

“Veškerá naše spotřebitelská či reklamní sdělení jsou cílena a orientována pouze na dospělé kuřáky,” napsal. Vnitřní marketingová pravidla firmy jdou podle mluvčího často nad rámec legislativy. Vyjádření společnosti Philip Morris ČTK zjišťuje.

Zákon o regulaci reklamy stanovuje pravidla pro e-cigarety, u zahřívaných tabákových výrobků a elektronických přístrojů k jejich užívání ale není jasné, do jaké kategorie tabákových výrobku spadají. “V loňském roce jsme si povšimli masivního nárůstu komunikace produktů zahřívaného tabáku, a proto jsme se rozhodli tento fenomén prozkoumat. Ukázalo se, že jde o závažný globální problém, který se v ČR výrazně projevil,” uvedla vedoucí výzkumného projektu Denisa Hejlová.

Reklama na sociálních sítích

Výzkum se uskutečnil v první polovině letošního roku. Marketingová komunikace zahřívaných tabákových výrobků se podle autorů výzkumu v ničem nepodobá tradiční tabákové reklamě, když naznačuje, že tyto výrobky patří k modernímu a zdravému životnímu stylu. Jsou také spojovány s technologií, designem a luxusem.

“Ačkoliv tabákové firmy tvrdí, že cílí jen na dospělé kuřáky, propagování značek těchto výrobků se objevuje na plakátech i na sociálních médiích, kde je přitom reklama na tabákové výrobky zakázaná,” uvedli výzkumníci.

Moc influencerů

Podle výzkumu zahřívané tabákové výrobky prezentovaly na sociálních sítích desítky českých influencerů, tedy bloggerů, youtuberů a dalších známých osobností. Příspěvky nebyly označeny jako placená spolupráce. Mohli je tak vidět i mladí lidé a děti.

“V příspěvcích na sociálních médiích se tyto produkty prezentují jako důležitý osobní předmět – obvykle zaujímají místo mobilního telefonu, což je pro mladé lidi nejdůležitější osobní věc,” uvedli autoři průzkumu. Podle adiktologa Adama Kulhánka z Kliniky adiktologie jsou přitom děti a mladí lidé ohroženější vznikem závislosti na tabáku, protože mozek je do svého plného dozrání v 21 až 25 letech až sedmkrát náchylnější k rozvoji závislosti.

Mezery v zákoně

Marketéři podle autorů výzkumu také využívají několika mezer v zákoně, když třeba oddělují propagaci elektronického zařízení pro zahřívání tabáku a tabákových náplní. “Je tedy možné na samotný elektronický produkt sbírat osobní údaje a spotřebitelská data, dávat slevu, poskytovat přístroje zdarma na ‘testování’, provádět firemní školení nebo sponzorovat festivaly, což zákon o regulaci reklamy na tabákové výrobky výslovně zakazuje,” upozornili autoři výzkumu.

Na základě výsledků výzkumu navrhují vedle zákonné regulace také to, aby sociální média trvala na označování příspěvků jako placené reklamy a dodržovala svá vlastní pravidla, která reklamu na tabákové výrobky zakazují.

Běžná cigareta hoří při teplotě vyšší než 600 stupňů Celsia, zahřívané tabákové náplně se zahřívají na zhruba poloviční teplotu, a nevzniká tak karcinogenní dehet a další toxické látky. Podle mluvčího BAT jsou emise toxických látek u zahřívaného tabáku ve srovnání s tradičními cigaretami o 90 až 95 procent nižší. Lékař a senátor Jaroslav Malý (za ČSSD) letos v lednu vyzval k vypracování nezávislých studií, které by škodlivost zahřívaného tabáku posoudily.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme