Babčenko fingovanou smrt přijal kvůli obavě o život a rodinu

31. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Arkadij Babčenko. Zdroj: Reprofoto Youtube / Andrey Tarakanov

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko rozhodně odmítl kritiku své předstírané vraždy a výčitky, že tím porušil novinářské standardy. Na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentur zdůraznil, že mu šlo především o jeho život a o bezpečnost rodiny.

V úterý večer se z Kyjeva rozletěla do světa zpráva, že byl v ukrajinské metropoli zastřelen radikální kritik ruského režimu Babčenko a že šlo o nájemnou vraždu, k níž vedou stopy zřejmě z Ruska. Ve středu se však novinář objevil na tiskové konferenci šéfa ukrajinské tajné služby SBU živý a zdravý.

SBU vysvětlila, že předstíraným zločinem zabránila skutečné vraždě žurnalisty, jehož prý chtěly nechat zlikvidovat ruské tajné služby. Navíc šlo o to získat od objednavatele vraždy seznam dalších 30 lidí určených údajně rovněž k likvidaci.

Kyjev ale za tuto operaci čelí kritice i v zahraničí. A z novinářských kruhů se výtek dočkal i předpokládaný terč údajného vražedného útoku.

Babčenko dnes podle agentury Reuters řekl, že zprvu zapochyboval, zda je hrozba vůči němu skutečná. Nicméně se o své vůli rozhodl na lest přistoupit, protože se obával, aby ho nečekal podobný osud jako bývalého ruského špiona Sergeje Skripala, který byl v Británii otráven společně se svou dcerou. Útok, který Londýn připisuje Moskvě, oba přežili.

“Chci říct každému, kdo poukazuje na to, že to podkopalo důvěru v novináře: A co byste dělali vy na mém místě, kdyby k vám přišli a řekli, že se na vás chystá vražda?” uvedl Babčenko.

“Moje první reakce byla: K čertu s vámi, chci se sbalit a zmizet na severním pólu. Pak jsem si ale uvědomil, kde se schováš? Skripal se také snažil schovat,” dodal novinář.

Poprvé také odhalil detaily, jak byl trik s jeho fingovanou smrtí proveden. Večer ve stanovený den, kdy se měla událost odehrát, přišel k němu domů maskér a nalíčil ho tak, aby vypadal jako oběť střelby. Dostal tričko s otvory po střelách a polili ho prasečí krví. Pak lékaři, kteří byli do plánu zasvěceni, potvrdili, že je mrtvý, a byl převezen sanitkou do nemocnice a následně poslán do márnice.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme