Babiš by se rád v červnu sešel se Zemanem kvůli výměně ministra

13. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) by se chtěl ještě v červnu sejít s prezidentem Milošem Zemanem kvůli výměně ministra kultury. České televizi a Českému rozhlasu to řekl po čtvrteční schůzce předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky v Maďarsku. Babiš odeslal návrh na odvolání Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou (oba ČSSD) prezidentovi 31. května.

My se setkáváme každý měsíc. Nevím, jak má naplánovanou dovolenou, zkusím ještě nějaký termín v červnu. Samozřejmě se ho zeptám, jak to vidí. Každý čeká nějaké stanovisko, ale já nechci nějak tady nic vzkazovat panu prezidentovi. Je to na něm, byl na cestách, teď předpokládám, že se tomu bude věnovat,” řekl Babiš.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček minulý týden uvedl, že předpokládá, že se hlava státu s nominantem sociální demokracie sejde po návratu z cesty do Slovinska. Situace na ministerstvu by podle něj mohla být vyjasněna do konce měsíce.

Zeman navštívil Slovinsko na konci minulého týdne. V neděli při rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 nechtěl termín setkání se Šmardou uvést. Prezident podporuje Staňkovo setrvání v úřadu a opírá se o argument, že ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme