Babiš je nadále přesvědčen o své nevině v kauze Čapí hnízdo

2. září 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Premiér Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen o svojí nevině i nevině své rodiny v kauze Čapí hnízdo. Pevně věří, že státní zástupce skutečně stíhání zastaví. Řekl to novinářům po slavnostním otevření nové budovy základní školy v Rudné.

Server Deník N informoval s odvoláním na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem o tom, že žalobce Jaroslav Šaroch rozhodl o zastavení Babišova stíhání v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Konečné rozhodnutí ale zatím podle mluvčího pražských žalobců Aleše Cimbaly vydáno nebylo, nyní je posoudí Šarochovi nadřízení.

Žalobce podle Deníku N rozhodl o zastavení stíhání i u Babišových rodinných příslušníků a spolupracovníků. Cimbala ČTK řekl, že dozorující žalobce vypracoval koncept rozhodnutí, který předložil k dalším postupům městského státního zastupitelství.

“Já jsem se to dozvěděl z deníku, který to zveřejnil. Moji advokáti ani já sám nemáme žádné stanovisko. Nám nikdo nic neřekl, nás nikdo nekontaktoval. Takže já vlastně ani nevím, jak státní zástupce rozhodl. Asi je to nějaký normální proces, a jak jsem se dozvěděl z médií, tak pan státní zástupce to postoupil nadřízeným a ještě to bude mít nějaký proces. Takže já vlastně nemám co komentovat,” řekl Babiš.

Předseda vlády zopakoval, že se nemá čeho obávat. “Já jsem to řekl xkrát, že kdybych nebyl v politice, tak lidi nikdy o Čapím hnízdě neslyšeli. Že zkrátka je to kauza, která slouží k tomu, aby mě to poškozovalo,” uvedl. “Zažíváme si své už dlouho a já pevně věřím, že, i když neznám to rozhodnutí, to státní zástupce zastaví,” dodal premiér. Kauzu popsal jako nepříjemnou, je přesvědčen o nevině své i své rodiny.

Mínění opozice, že některé jeho výroky mohly ovlivňovat orgány činné v trestním řízení, považuje Babiš za nesmysl. “Já nikoho neovlivňoval, já jen řekl pravdu tak, jak to bylo. Pokud někdo se snažil ovlivňovat státního zástupce, tak to byli přece demonstranti na Letné, na Václaváku. Všichni říkali, že Babiš patří do vězení. A proč? Co udělal Babiš? Babiš neudělal nic,” poznamenal premiér.

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Návrh na obžalování Babiše podala letos v polovině dubna. Šaroch případ dozoruje od začátku, v minulosti zamítl stížnosti Babiše a dalších proti stíhání jako nedůvodné. Vyhověl naopak stížnostem místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí, jejich obvinění loni v květnu zrušil.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení. Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál.

Zprávy - další články

Doporučujeme