Babiš musí dle ČSSD i KDU-ČSL z vlády, schůzka se Zemanem řešení nepřinesla

10. května 2017·Zprávy·Redakce

Babiš musí dle ČSSD i KDU-ČSL z vlády, schůzka řešení nepřinesla. Reprofoto Jiří Ovčáček Twitter

Řešení politické krize středeční nečekaná večerní schůzka prezidenta Miloše Zemana se zástupci vládní koalice nepřinesla. ČSSD a KDU-ČSL trvají na odchodu ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš odjel bez komentáře, před novináře nepředstoupil ani prezident Zeman.

“Trváme na tom, že problém je na straně hnutí ANO,” řekl Chovanec novinářů. “A ANO ho může vyřešit tím, že Andrej Babiš odejde z vlády,” dodal s tím, že Babiš na schůzce nepřipustil, že by rezignoval.

Chovanec na jednání v Liberci, které svolal prezident během své návštěvy Libereckého kraje, zastoupil předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku. Ten byl v době schůzky na návštěvě Lucemburska.

 

Ministr vnitra dodal, že návrhy, které na jednání předložil prezident, nepovažuje za převratné, nicméně je předá Sobotkovi a grémiu ČSSD. To zasedne v pátek. Podle Chovance bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude s návrhem na Babišovo odvolání dělat. “Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu,” řekl novinářům Chovanec.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme