Babiš na předsednictvu ČSSD zdůraznil úspěchy společné vlády

15. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pondělním jednání předsednictva ČSSD zdůraznil úspěšnost společného vládního projektu s ANO. Lidé si nepřejí destabilizaci, předčasné volby by poškodily Česko, řekl novinářům po zhruba desetiminutovém vystoupení na jednání vedení sociální demokracie, které se zabývá možným odchodem z vlády kvůli krizi kolem výměny ministra kultury. Z komentářů členů předsednictva při příchodu na jednání plyne, že menší vládní strana spíš kabinet neopustí, předsedu Jana Hamáčka by měla vybavit mandátem pro další vyjednávání.

Jednání grémia a předsednictva ČSSD se v pondělí konalo souběžně se zasedáním vlády. Ve Strakově akademii tak ministry sociální demokracie nahradili náměstci. Jednání skončilo před 15:00, do Lidového domu dorazil předseda vlády po 15:30 a strávil tam necelou čtvrthodinu. Podle informací ČTK na jednání Babiš ve svém vystoupení řekl, že podporuje současný vládní projekt.

Babiš při odjezdu z Lidového domu novinářům řekl, že doufá v konstruktivní řešení. “Debata nebyla, já byl vyzván (Hamáčkem), abych promluvil, to jsem udělal,” řekl Babiš. Reakce v Lidovém domě na projev předsedy vlády byly podle zdrojů ČTK klidné.

Úspěšný projekt

Na jednání ČSSD Babiš konstatoval, že vládní projekt ANO a ČSSD je úspěšný. “I když občas máme nějaké konflikty ohledně rozpočtu. Lidé si nepřejí nějakou destabilizaci, pád vlády nebo předčasné volby by byly pro naši zemi špatně, máme před sebou hodně úkolů,” uvedl Babiš. Připomněl, že Zeman přislíbil ke konci měsíce odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). “Teď je třeba dořešit tu nominaci (Michala Šmardy),” dodal.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda, který by se podle představ strany měl stát Staňkovým nástupcem v čele ministerstva kultury, novinářům řekl, že by mohlo předsednictvo vybavit silným mandátem Hamáčka. Předseda by dostal možnost přijmout jakékoliv rozhodnutí o budoucnosti ČSSD včetně odchodu z vlády. K dispozici by mohl mít demise všech ministrů strany.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme