Babiš odmítl komentovat Zemanův výrok o Turecku jako spojenci IS, do Turecka pojede osobně

20. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu nechtěl komentovat výrok prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát (IS). Novinářům také řekl, že se chystá na cestu do Turecka, kde by chtěl řešit zejména problémy kolem hnědouhelné elektrárny Adularya. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznil, že Česko má zájem rozvíjet s Tureckem vztahy a Ankara hraje významnou roli při řešení konfliktu v Sýrii.

Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty, uvedl, že Ankara je faktickým spojencem IS. Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, jako vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Zemana vsadil na islamizaci země.

“Pan prezident vyslovil svůj názor, já to nechci komentovat,” řekl ve středu Babiš. Podotkl pouze, že Turecko je členem Severoatlantické aliance.

Šéf české diplomacie označil Turecko za spojence v NATO a zdůraznil jeho význam pro řešení syrského konfliktu. “Chceme, aby se Turecko konstruktivně podílelo na stabilizaci Sýrie,” řekl Petříček novinářům během návštěvy Londýna. “My bychom rádi, aby se vytvořily podmínky pro postupný návrat uprchlíků do země, aby bylo ukončeno veškeré násilí,” dodal ministr. Turecko při tom podle něho bude hrát důležitou roli.

Premiér uvedl, že se letos chystá na návštěvu Ankary. Vezme s sebou podnikatelskou misi a v Turecku chce také řešit problémy spojené s elektrárnou Adularya, kterou stavěly české firmy.

Hlavním dodavatelem elektrárny Adularya byla firma Vítkovice Power Engineering, kterou projekt přivedl do úpadku. Stavbu si objednal turecký holding Naksan, jehož manažery v roce 2016 zadržely místní orgány kvůli údajnému napojení na vojáky, kteří se neúspěšně pokusili o státní převrat.

Česká exportní banka (ČEB) na projekt půjčila téměř 12 miliard korun. Turecký státní fond TMSF, který elektrárnu nyní spravuje, i ČEB se nedokončenou elektrárnu stále snaží prodat. Letos v lednu se do tendru na prodej elektrárny nikdo nepřihlásil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme