Babiš s Macronem navštívili Karlův most či Lichtenštejnský palác

27. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a český premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou se 27. října 2018 prošli po Karlově mostě v Praze. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v sobotu dopoledne navštívili francouzské velvyslanectví v Praze, zamířili i do nedalekého Lichtenštejnského paláce a prošli se po Karlově mostě. Macronův program v Praze uzavřela návštěva Národní galerie, která v nové expozici ukazuje díla tzv. francouzské sbírky nakoupené před 95 lety československým státem.

Babiš přijal Macrona v pátek večer, kdy po oficiálním setkání v Kramářově vile zamířili do restaurace na Hradčanském náměstí. V restauraci strávili dvě a půl hodiny a kromě pracovních témat, mezi která patřila mimo jiné otázka migrace, se dostali i k osobním tématům.

V sobotu ráno se znovu sešli i za doprovodu Babišovy manželky Moniky na francouzské ambasádě na Malé Straně, prohlédli si i slavnou Lennonovu zeď a poté zamířili do nedalekého Lichtenštejnského paláce. Procházku politici zakončili na Karlově mostě, který prošli zhruba do poloviny.

Macronův program v Praze uzavřela návštěva expozice s díly Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgese Braqa. Sbírka, kterou pro Národní galerii nakoupil stát za tehdejších šest milionů korun, má dnes hodnotu přibližně 45 miliard korun.

Podle úřadu vlády mluvili Babiš s Marcronem v pátek především o spolupráci mezi ČR a Francií, která se na základě strategického partnerství prohlubuje například v oblastech dopravy, průmyslu, kultury či vzdělávání. Tématem byla také aktuální evropská agenda.

Macron je na první oficiální návštěvě Česka, do Prahy v pátek zamířil ze Slovenska a setkal se s Babišem i svým protějškem Milošem Zemanem. Obě země navštívil Macron u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Se Zemanem jednali mimo jiné o aktuálním vývoji v Evropské unii a situaci na Blízkém východě.

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Macron je v úřadu od loňského května.

Zprávy - další články

Doporučujeme