Babišovi mladšímu hrozí postih od ukrajinských úřadů

16. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Andreji Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic. V rozhovoru pro ukrajinskou službu Rádia Svoboda to v pátek oznámil Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby. Babiš mladší tvrdí, že byl na Krym unesen a dopraven tranzitem přes Moskvu. Jeho otec únos popírá. Podle dostupných informací z českých médií ale Babiš mladší z Krymu cestoval i dál na jih Ukrajiny.

Ukrajina, která stejně jako Česká republika a velké množství dalších zemí ruskou anexi Krymu neuznává, považuje okupovaný poloostrov za své svrchované území. Vstup na Krym a odjezd z něj bez zvláštního povolení ukrajinské státní migrační služby a přes ukrajinská kontrolní stanoviště považuje za nezákonný.

O nezákonném vstupu syna českého premiéra na Krym je podle ukrajinských médií přesvědčen i Borys Babin, zmocněnec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro Krym. Řekl to v pátek zpravodajskému serveru UAportal.

Jsem si prakticky jist, že přes KPVV (kontrolní stanoviště) ho nevezli a dostal se na Krym nelegálně letadlem nebo autem (trajektem nebo přes most) z Ruska,” řekl serveru Babin. Připomněl, že cizinci k cestě na Krym potřebují povolení Státní migrační služby.

Babiš mladší v reportáži serveru Seznam Zprávy řekl, že na anektovaný poloostrov ho odvezl manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov, Rus dlouhodobě usazený v Česku. Sám Protopopov v rozhovoru pro deník Právo řekl, že Babiše mladšího dopravil i z Krymu do ukrajinského města Kryvyj Rih (Krivoj Rog), které leží na půl cesty mezi Krymem a Kyjevem. Tam se měl Babiš mladší sejít se svou přítelkyní.

Aby byl takový tranzit legální, museli by mít oba muži k cestě na Krym i z Krymu do ukrajinského vnitrozemí ukrajinské povolení. Babiš mladší ani Protopopov se o žádných formalitách nebo obtížích spojených se svým cestováním nezmiňují.

Premiér Andrej Babiš slova o únosu přičítá psychickému stavu svého syna z prvního manželství. “Nechápu, že média berou vážně některá vyjádření mého syna, který je nemocný,” prohlásil v pátek.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme