Bakala podal u amerických soudů žalobu na Krúpu kvůli vydírání

25. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: Zdeněk Bakala – Facebook

Investor Zdeněk Bakala podal u amerických soudů žalobu na slovenského podnikatele Pavola Krúpu pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun. ČTK o tom informovala Bakalova společnost BM Management, která jej zároveň mediálně zastupuje. Vyjádření Krúpy ČTK shání. Žaloba byla podána podle amerického zákona proti vydírání a korupci.

Žaloba uvádí, že se Krúpa pokusil Bakalu donutit, aby zaplatil desítky milionů dolarů za ukončení kampaně ‘štvavého obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti’. Při organizaci tohoto nátlaku měl Krúpovi napomáhal Adam Swart, šéf americké společnosti specializující se na klamavou komunikaci s veřejností a protestní akce na objednávku.

Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, se postupně zbavuje aktiv v Česku. Z velkých majetků mu zde patří například vydavatelství Economia (vydává Respekt, Ekonom a Hospodářské noviny). Krúpa se dlouhodobě angažuje v kauze OKD. Rolí Bakaly v OKD se v současnosti zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. Bakala, který žije ve Švýcarsku, se před komisi odmítá dostavit.

Zprávy - další články

Doporučujeme