Bakalářská práce jako zkouška z dospělosti? Expert na školství není proti

3. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Petr Chaluš – Facebook

Kandidát na post senátora za Pirátskou stranu Petr Chaluš se domnívá, že maturita není vůbec důležitá. V rozhovoru pro server Tiscali.cz expert na vzdělávání v nadsázce uvedl, že by zkouška z dospělosti mohla být klidně až obhajoba bakalářské práce.

Proč bakalářské vzdělání a ne maturita? Protože česká diskuze v médiích a odborná v posledních letech se točí až příliš kolem maturity a moje jednoduchá glosa na to je, maturita vůbec není důležitá,” myslí si o maturitě kandidát na senátora Petr Chaluš, jenž bojuje o místo v horní komoře Parlamentu ČR za Piráty.

Chaluš poukazuje na skutečnost, že ve vyspělých zemích a vzdělávacích systémech mají maturitu téměř všichni a ti navíc pokračují ve studiu dál. “Nechci říkat, že zkouška z dospělosti, když to přeženu, je až obhajoba bakalářské práce, ale proč ne? Klidně bych to tady vyvedl do extrému, aby si lidé konečně uvědomili změnu, která tady skutečně je,” míní expert na vzdělání.

Debata o podobě maturity je podle Chaluše lichá, protože by se mělo spíš přemýšlet nad cílovou certifikací, která je často dál, jak tvrdí. “Podporoval bych to, aby se nematuritní obory klidně staly maturitními, a ještě si vytvořily něco jako bakalářský prodlužovací modul studia, a tak by střední odborná škola mohla dotyčného dál provázet,” vysvětlil svůj pohled na věc.

V novém systému by navíc zájemci klidně nemuseli ani do střední školy nastoupit a mohli by jít rovnou do praxe. Systém by pak tyto skupinu lidí stejně vábil do školy a nabízel jim konkrétní obor. Pokud by navíc studenti vystudovali nematuritní obor, mohli by se posléze skrze praxi propracovat až na bakalářskou úroveň, kterou by jim vysoká škola uznala. “U nás je stále systém, že když nemáte maturitu, nesmíte na vysokou školu. Když nemáte maturitu, nesmíte si udělat tuhle živnost. Když nemáte maturitu, nesmíte tamto. A zase se z toho stává taková škatulka, do které se musíte vejít,” přiblížil problém dnešní doby expert na školství Petr Chaluš.

Zprávy - další články

Doporučujeme