Báseň z české čítanky zvedá lidi ze židlí! Jsou holky na světě, aby byly maminkami? ANKETA

18. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Na sociálních sítích rezonuje diskuze, kterou vyvolává báseň Maminka od Jiřího Žáčka napsaná pro čítanky prvního stupně základních škol. Lidem vadí, že je genderově nevyvážená.

Známý dokumentarista Vít Klusák na svém facebookovém profilu zhruba před týdnem napsal, že je pobouřen, co lze dnes stále ještě vidět v čítankách pro děti. Rozčílila ho básnička Jiřího Žáčka. Vadí mu, že je v ní napsáno, že ženy jsou na světě od toho, aby byly matkami.

V textu sice není napsáno, že ženy mají být “jen” matkami, ale i tak může tomu, komu leží na srdci rovnost mužů a žen ve společnosti, básnička vadit. Moderního muže zkrátka může podobná věta pobouřit. Nejen feministky.

Autor básničky kritiku odmítá. “Na to, jaké mají být maminky a jak se mají jevit prvňáčkům, mohou být názory různé. Podle nahlédnutí do diskuse vidím, že mnoha diskutérům ta básnička připadá dobrá nebo přijatelná, ale chápu, že lidé kontroverzního ducha to vidí jinak. V tom případě ať nešermují genderovými stereotypy a zkusí sami napsat svou verzi – když se jim povede, rád jim napíšu jedničku s hvězdičkou,” řekl pro Aktuálně.cz Jiří Žáček.

Problém okomentovala i Petra Havlíková z neziskové organizace Nesehnutí, která každoročně pořádá anketu Sexistické prasátečko. “Pokud by čítanka byla nějakým způsobem pestrá a jiná báseň ukazovala příklad ne třeba úplně opačný, ale ukazovala realitu z jiného úhlu pohledu, tak by tam pravděpodobně mohla být. Ale obecně bych tam raději viděla nějakou jinou. Většinou to nestojí samo o sobě. Je to příklad reality a ta realita je dotvářena dalšími věcmi a ty vypadají podobně. Kdyby ty věci vypadaly různorodě, tak to je jiná situace. Je to hodně kontextuální věc,” řekla pro Aktuálně.cz. Skutečnost, že báseň není zcela genderově neutrální, přiznává i ministerstvo školství.

 

[totalpoll id=”163019″]

Zprávy - další články

Doporučujeme