Baterie u některých koloběžek v Praze mohou vzplanout. Kolik jich je nebezpečných?

9. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Poté, co radnice Prahy 2 dočasně zakázala na svém území používání sdílených elektrokoloběžek od americké společnosti Lime, objevil se pro firmu další problém. Ukázalo se totiž, že některé elektrokoloběžky mají vadnou baterii, která může při přehřátí vzplanout.

Na vážný problém upozornila sama společnost Lime na svém blogu. Připomněla však, že na celém světě má vadnou baterii pouze 0,01 % elektrokoloběžek. “Omezili jsme počet provozovaných koloběžek, kterých se problém s baterií týká, a soustředíme se více na provozování modelu, který je tímto nedotčen,” uvedl pro server Lidovky.cz manažer firmy Ondřej Široký, podle něhož americká společnost přivezla do české metropole 400 kusů koloběžek.

Společnost Lime přišla na problém už v srpnu, kdy společně s výrobcem Segway Ninebot vytvořili program, jenž je schopen nalézt baterii s potenciálním defektem. V takovém případě program koloběžky zablokoval a tzv. nabíječi, kteří se za odměnu starají o dobíjení elektrokoloběžek, je nemohli nabít a lidé si je nemohli půjčit. Když se ale objevila zpráva, že i tak jsou na ulicích některé vadné kusy, raději je společnost Lime stáhla z provozu a nabíjí je pouze na centrále.

Centrála se o nabíjení jednoho typu koloběžek stará od 30. října a bude až do doby, dokud se situace nevyřeší. I když pravděpodobnost incidentu je extrémně nízká, bezpečnost našich zákazníků a celé Lime komunity je pro nás na prvním místě,” vysvětlil Široký s tím, že i tak si mohou nabíječi alespoň něco přivydělat tím, že vadné kusy dopraví do centrály, kde se o nabíjení postará sama firma.

Zprávy - další články

Doporučujeme