Bohemian Rhapsody uvedli i v Číně: Cenzoři ale vystříhali zmínky o homosexualitě

27. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: ČSFD

V Číně se v kinech promítá cenzurovaná verze úspěšného oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Informovala o tom agentura AP, podle níž se ale tamním návštěvníkům kin nelíbí, že ze snímku, který je vyprávěním o životě zemřelého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho, jsou vynechány zmínky o jeho homosexualitě i onemocnění AIDS.

Čínské filmové publikum si stěžuje, že scény, v nichž Mercury odhaluje, že “není normální” a že má AIDS, byly vystřižené nebo náhle ztlumené. Mimo jiné chybí rovněž polibek Mercuryho s jeho dlouholetým partnerem Jimem Huttonem.

Zatímco obsah týkající se osob patřících do menšinových sexuálních skupin (LGBT) je v Číně obecně méně tabu než jiná témata, jež čínské úřady považují za citlivá, vztahy mezi osobami stejného pohlaví jsou v mainstreamových médiích stále prakticky nepřítomné, poznamenala AP.

Když čínský web Mango TV v lednu přímo přenášel udílení cen americké filmové akademie, v titulcích provázejících proslov herce Ramiho Maleka, který ztvárnil Mercuryho, se objevil výraz “výjimečná skupina”, zatímco Malek použil slova “gay”. “Natočili jsme film o gayovi, imigrantovi, který žil svůj život podle sebe,” řekl Malek v cenzurovaném proslovu.

Film Bohemian Rhapsody získal při letošním udílení cen americké Akademie filmových umění a věd za rok 2018 nejvíce Oscarů – čtyři. Oceněn byl za herce v hlavní roli, za střih, za zvuk a za zvukové efekty.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme