Petra Pecková: Jedná se o silné ročníky, ale kapacity na středních školách ve Středočeském kraji máme

30. dubna 2024·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Petra Pecková. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková za STAN. S Romanou Navarovou řešily výstrahu před požáry, slučování menších škol nebo přijímačky na střední školy.

Vzhledem k blížícímu se pálení čarodějnic vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před požáry. „Když ČHMÚ vydá výstrahu na zvýšené riziko požárů, hasiči vždy žádají, aby kraj vydal nařízení, které je z roku 2020 a velmi precizně vyjmenovává, co je a není možné. Není třeba možné pouštět lampiony nebo používat pyrotechniku, ale co se týče ohňů, tak ty je zakázáno rozdělávat jen v místech se zvýšeným rizikem. Třeba tam, kde je trvalý travní porost, v parcích atd. Kdybyste byli na zoraném poli, tak tam třeba ano. Vztahuje se to na veřejné akce na veřejném prostranství, nevztahuje se to na zahrady. Hasiči a hydrometeorologové navíc upozorňují na zvýšené poryvy větru. Buďme opatrní, nechceme, aby byly nějaké komplikace,” upozorňuje hejtmanka.

Pecková na rozhovor do Press klubu přijela přímo ze zastupitelstva Středočeského kraje. „Nejtřaskavějším tématem bylo slučování škol v administrativním slova smyslu. Sloučili jsme šest škol do tří, ale týká se to jen jejich ředitelství, administrativy, ekonomiky, nesloučili jsme ty školy jako takové, nerušili jsme obory, nepropouštěli jsme pedagogy. Dělali jsme to proto, aby se více peněz mohlo dát do pedagogiky a do vybavení škol. Za poslední tři roky jsme do vybavení škol dali více než 310 milionů korun a je to velmi znát. Posouváme se také v žebříčku kvality. Když jsme nastoupili, středočeské školství bylo podle české školní inspekce co se výsledků u maturit týče na třetím nejhorším místě mezi kraji. Dnes jsme přeskočili dva kraje,” dodává Pecková.

Pracovat musí bez ohledu, zda jsou nebo nejsou populární

Pro někoho se mohou zdát její kroky a kroky celého její týmu kontroverzní i kvůli tomu, že je půl roku před volbami. „Je to nutné, protože kdybychom to neudělali, tak by se to mohlo klidně o několik let odložit. Volby jsou v polovině září a nějakou dobu by zase mohlo trvat, než se ustanoví nové zastupitelstvo, kdyby bylo nové. Ta kontinuita je podle mě velmi důležitá. Pracovat se musí bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou populární, ale musí dávat smysl a musí být zodpovědná. My jsme voličům slibovali, že budeme hospodařit zodpovědně a myslím, že se to daří.

Velkým tématem jsou také přijímačky na střední školy. Výsledky budou 15. května, hejtmanka si libuje v tom, jak moc elektronizace přijímací řízení situace zjednodušila a zpřehlednila. „Studenti, rodiče i školy mají díky tomu daleko menší nervy, než s těmi papírovými přihláškami. Letos jsou to silné ročníky, jedná se o 15 tisíc dětí. Kapacity volné máme, ale jsou lokality, kde je to lepší a kde je to horší. Za poslední dva roky jsme vytvořili téměř čtyři tisíce nových nebo transformovaných míst a je to znát,” říká hejtmanka. Největší zájem není překvapivě o gymnázia, ale o zemědělské školy. „Jedná se o zemědělskou školu v Benešově a o obor chovatel koní. Je to logické, protože se tam otevírá málo míst. Pak jsou to IT obory či gymnázia. Děti mají zájem o odborné školy s maturitou,” říká hejtmanka s tím, že transformovali některé obory, které nebyly s maturitou, protože o ně nebyl takový zájem. Nyní jich je tak s maturitou více.

Celý rozhovor najdete zde

Zprávy - další články

Doporučujeme