Brambor je letos kvůli suchu o čtvrtinu méně, ceny poletí vzhůru

7. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Letošní extrémní sucha se podepsala na úrodě brambor ve většině Evropy. V České republice se očekává zhruba o čtvrtinu méně brambor, v Německu dokonce až o 40 %. Odborníci proto varují, že nás čeká prudký nárůst cen.

“Bude horší sklizeň, to bezesporu. Meziročně může být horší o čtvrtinu, ale může to být i víc. Nepršelo a brambory už v tuto chvíli ukončily vegetaci, takže už nenarostou, ani kdyby zapršelo,” uvedl Miroslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu, pro Aktuálně.cz.

Domácí produkce brambor uspokojuje asi 70 % poptávky, zbytek pokrývá dovoz. Ani tam si ovšem s cenou nepolepšíme. Dovážíme hlavně z Německa, Francie či Nizozemska, jen v Německu přitom očekávají experti úrodu až o 40 % menší, než v jiných letech. Znalci varují, že se nedostatek promítne do cen.

“Zemědělcům bude stačit, když jim naroste farmářská cena o dvě koruny, ale problém je v tom, že navazující maloobchod si k tomu dá své marže a pak ta cena bude taková, jaká bude. V obchodech se nyní prodávají asi za 15 korun, ceny mohou zamířit k dvacetikoruně. Nevěřím, že by cena v maloobchodu stoupla o 50 nebo více procent někam k 25 korunám, ale stát se může všechno. Ceny zamíří vzhůru, ale o kolik, to nikdo neřekne, je třeba počkat na obchodníky,” řekl Chlan.

Kvůli velmi suchému a teplému počasí navíc brambory zřejmě dosáhnou nižší kvality. Přibude prasklin a vzhledových vad a mnohé kusy tak budou pro obchody neprodejné. To cenu vytlačí ještě více nahoru. Hlouběji do peněženky si zřejmě sáhneme již v říjnu. Brambory přitom zdaleka nemusí být jediné. Očekává se zdražení i další zeleniny, na příklad okurek, rajčat nebo salátů.

Zprávy - další články

Doporučujeme