Britští poslanci budou jednat o zákonu proti brexitu bez dohody

4. září 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Boris Johnson. Foto: Shutterstock.com

V britském parlamentu se dnes očekává další dějství střetu odpůrců brexitu bez dohody s konzervativní vládou premiéra Borise Johnsona. Poslanci budou debatovat a pravděpodobně též hlasovat o návrhu zákona, který má neřízenému brexitu zabránit. Johnson již v úterý oznámil, že pokud návrh projde, nechá poslance hlasovat o vypsání předčasných voleb. Opoziční labouristé ale již dopředu oznámili, že předčasné volby v tuto chvíli nepodpoří.

První etapa parlamentní bitvy o podobu brexitu se odehrála v úterý, když poslanci navzdory vládě prosadili, že dnes sami oproti obvyklé praxi zařadí na program jednání zmíněný návrh zákona. Teď se budou normu snažit co nejrychleji schválit tak, aby stihla projít horní komorou parlamentu, Sněmovou lordů.

Odpůrci neřízeného brexitu jsou totiž v časové tísni. Hrozí, že už v pondělí nastane očekávaná přestávka mezi parlamentními zasedacími obdobími, kterou prosadil Johnson. Poslanci by se pak do práce vrátili až 14. října. Spojené království má Evropskou unii opustit 31. října a Johson opakuje, že se tak stane s dohodou i bez.

Podle zpravodaje BBC se očekává, že dnešní hlasování se pokusí torpédovat poslanci loajální Johnsonovi, a to předložením desítek dodatků.

Návrh zákona, o němž se má dnes hlasovat, dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě “divokého” odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér Boris Johnson dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Do vývoje okolo brexitu by dopoledne mohl promluvit i skotský soud, který má vynést konečné rozhodnutí o žádosti skupiny 70 opozičních poslanců týkající se přerušení parlamentního zasedání. Skupina se domáhá, aby Johnson nemohl přerušit schůzi parlamentu ve snaze zabránit poslancům zamezit neřízenému brexitu.

Zprávy - další články

Doporučujeme