Britští poslanci opět odmítli všechny možnosti řešení brexitu

2. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Britská Dolní sněmovna v pondělí pozdě večer zamítla všechny čtyři navrhované poslanecké varianty dalšího postupu v krizi kolem brexitu. Většinu hlasů nezískaly návrhy uzavřít celní unii s Evropskou unií, setrvat na jednotném trhu, uspořádat referendum o brexitové dohodě ani návrh zrušit brexitu v případě neschválení dohody s Bruselem o jeho podmínkách. Nejblíže k úspěchu byla celní unie, kde měli odpůrci navrch pouze o tři hlasy. Britská vláda v reakci uvedla, že bude nadále usilovat o schválení dohody se zbytkem Evropské unie, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová a kterou britský parlament již třikrát odmítl.

Hlasování, které v případě úspěchu mohlo spoluurčit další vývoj patové situace, dopadlo těsněji než minulý týden, kdy poslanci zamítli celkem osm variant. Návrh konzervativního poslance Kena Clarka, aby britská vláda vyjednala trvalou celní unii s EU, dnes podpořilo 273 poslanců, proti bylo o tři více.

Druhým návrhem, který nebyl příliš daleko schválení, se stal podnět labouristických poslanců Petera Kylea a Phila Wilsona na vypsání referenda o připravené brexitové dohodě prosazované Mayovou. Tato varianta dostala 280 hlasů, oponentů bylo 292.

Návrh konzervativce Nicka Bolese označovaný jako společný trh 2.0, který je inspirován vztahem EU s Norskem, byl poražen poměrem hlasů 261 ku 282. Boles na jeho neúspěch reagoval rezignací na svůj post v Konzervativní straně.

Nejhůře dopadla varianta, s níž přišla poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanna Cherryová pokoušející se zabránit neřízenému odchodu i za cenu zrušení brexitu. Hlasovalo pro něj 191 zákonodárců, kdežto proti bylo 292.

Ministr pro brexit Stephen Barclay v reakci na výsledky hlasování prohlásil, že vláda se bude nadále snažit přesvědčit poslance o podpoře vyjednané brexitové dohody. Pokud se to nepovede do 12. dubna a unijní představitelé zároveň Mayové nepovolí další odklad brexitu, odejde Británie z evropského bloku bez dohody.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme