Bude vám kvůli nošení bundy v teplých místnostech venku větší zima? Vědci znají odpověď

28. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Určitě už jste to někdy slyšeli, a to zvláště, pokud se často pohybujete v klimatizovaných místnostech. Někdy je nám uvnitř zima a láká nás zachumlat se do kabátu. Od tohoto plánu nás však odrazují poznámky okolí, že nám pak venku bude o to větší zima. A to logicky nikdo z nás nechce. Je tomu skutečně tak, nebo jde jen o rozšířený mýtus?

Abychom si na tuto otázku mohli pravdivě odpovědět, je potřeba podívat se zblízka na to, jak vlastně naše tělo prožívá zimu. Naše tělo se za všech okolností snaží udržet teplotu svého jádra kolem 37 °C a je v tom skutečně dobré. Pokud nás nepostihne nějaká nemoc nebo extrémní podmínky, bude mít naše tělo stejnou teplotu, ať už je kolem nás 30 nebo – 10 °C.

Informaci o okolní teplotě předávají centrální nervové soustavě teplotní čidla, která máme všude po těle. Ta na nohách, trupu, pažích a ramenech přitom vysílají zprávy do páteře, kdežto ta na obličeji a hlavě je vysílají rovnou do mozku. A právě to může být kámen úrazu.

Naše tělo totiž k termoregulaci využívá řadu různých pomůcek, jako je třes nebo pocení. Pokud se nabalíme již uvnitř, zvyšuje se šance, že se naše tělo bude potit, aby se trochu ochladilo.

Když pak vyjdeme na mráz, uhodí nás studené teploty navíc do často nezakrytého obličeje. Tepelné senzory proto ihned vyšlou mozku informaci o tom, že je nám zima. Tento problém však snadno vyřeší čepice a šála.

Ve skutečnosti neexistuje vědecký důkaz, že vám ve vaší bundě nebo kabátě bude venku větší zima, pokud se nabalíte již uvnitř. Látka funguje stále stejně jako izolační vrstva a tak jako tak pomáhá vašemu tělu zamezit ve ztrátách jeho tepla. Až vás tedy příště bude někdo varovat, můžete se klidně nabalit, kde chcete.

Zprávy - další články

Doporučujeme