“Budeš, holčičko, dělat, co ti řeknu!” Witowská promluvila o poměrech v ČT

22. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vpravo) a Jiří Drahoš se setkali 25. ledna 2018 v Praze před druhým kolem prezidentských voleb v poslední televizní debatě, kterou Česká televize vysílala z Rudolfina. Vlevo je moderátorka Světlana Witowská. Zdroj: ČTK

Na Českou televizi se v poslední době snáší kritika, a to zejména ze strany politiků a dokonce i samotné hlavy státu. Je její obsah skutečně nevyvážený? Moderátorka Světlana Witowská (45) otevřeně promluvila o poměrech uvnitř ČT.

Když Světlana Witowská nastoupila do České televize, začínala v domácí redakci. Tu tenkrát vedl Ota Černý. “Jako první úkol mi dal seznam čtyřiceti jmen – a byla to jména jako Ivan Medek,” Popsala v rozhovoru pro MF Dnes své začátky u ČT.

Řekl: ‚Najděte je a natočte s nimi, co by nepřáli Václavu Havlovi k narozeninám.’ Ptala jsem se, kde je mám sehnat. ‚Poraďte si,’ odsekl,” vzpomíná Witowská. Přístup Černého k tehdejší podřízené moderátorka shrnula jako “budeš, holčičko, dělat, co ti řeknu”.

A vyjádřila se otevřeně i k otázkám ohledně nezávislosti zpravodajství České televize. Podle moderátorky zprávy nijak ovlivňovány nejsou, nebo přinejmenším ona sama se s ničím takovým při své práci nikdy nesetkala. Například výběr hostů do politických debat podle ní rozhodně není náhodný, nebo zabarvený něčími preferencemi, ale existují pro něj přísná pravidla.

Česká televize si prý vede statistiku s údaji, kolik lidí ze které strany bylo pozváno a kolik z nich přišlo a odmítlo. Důkazy pro toto tvrzení prý má Witowská i ve vlastním e-mailu. Každá pozvánka je prý zdokumentována.

Řada politiků je přesvědčená, že je ČT zaujatá. Podle moderátorky tomu tak ale je pouze z osobních důvodů. Sami si totiž prý myslí, že dostávají málo prostoru, na ostatní se už ovšem tolik nesoustředí. Podle Witowské mají všichni stejné možnosti. Samozřejmě za předpokladu, že pozvání přijmou.

Zprávy - další články

Doporučujeme