Celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19

9. listopadu 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19. Působit budou na letišti, případně i například v domovech pro seniory. K výcviku psovodi využívají novou tréninkovou halu v Kněževsi u Prahy.

“Náš cíl je dokončit výcvik do konce roku,” řekl novinářům Petr Müller, který má u celní správy na starosti služební kynologii. Mezi šesti vybranými psy jsou ti, kteří slouží už několik let, ale i mladí psi. Reprezentují plemena belgický ovčák malinois a německý ovčák, ale jsou mezi nimi i kříženci.

Kvůli potřebě rychlého výcviku byli podle Müllera vybráni psi, kteří mají služební výcvik hotový a je třeba je jen doučit označovat další kategorii pachu. Další dva noví by podle něj mohli být vycvičeni na jaře.

V nové hale je potřebné zázemí včetně skladu výcvikových vzorků, ochranných pomůcek i ionizace. Při výcviku používají psovodi i ochranné obleky, které běžně používají i zdravotníci. Zkušenosti si vyměňují s kolegy ze zahraničí. Jaké typy vzorků pro výcvik budou psovodi používat, zatím nezveřejnili. Další podrobnosti o systému chtějí sdělit, až se výcvik psů bude blížit ke konci.

Zprávy - další články

Doporučujeme