Češi za Silvestra utratí v průměru 2 tisíce korun, nejvíce slaví mladí

28. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock.com)

Devět z deseti Čechů nakupuje na Silvestra alkohol. Vedle nákupu potravin je alkohol položkou, za kterou Češi utrácejí poslední den roku nejvíce. V průměru je Silvestr stojí 2000 Kč. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit. Silvestr se letos v Česku chystá slavit 80 procent dospělé populace. Nejpopulárnější je u věkové skupiny 18 až 24 let, kde záměr slavit ho deklarovalo 94 procent respondentů.

S rostoucím věkem atraktivita silvestrovských oslav klesá. Utrácet budou Češi letos především za nákup potravin (91 procent) a alkoholu (90 procent). V menší míře pak za zábavní pyrotechniku (44 procent) a silvestrovské dekorace (40 procent).

“V průměru se za tyto položky chystají letos utratit přibližně 2000 korun, což je stejná částka jako v loňském roce,” uvedl generální ředitel Profi Creditu Pavel Klema. Bez alkoholu se neobejde žádný silvestrovský večírek.

Téměř polovina (46 procent) respondentů uvedla, že se s nákupem vejde do 500 korun. Ovšem 15 procent připustilo, že za něj utratí až 3000 korun. Slavit příchod Nového roku v restauraci či klubu se chystají čtyři procenta dotázaných.

Nízký je i podíl těch, kteří na přelomu roku vyrazí na dovolenou do hor či k moři (tři procenta). Češi se většinou chystají poslední večírek roku strávit v kruhu svých nejbližších. Více než polovina (56 procent) jich bude doma a další čtvrtina míří na návštěvu ke své rodině či přátelům. Část (12 procent) ještě nemá plán a bude se rozhodovat na poslední chvíli.

Zprávy - další články

Doporučujeme