Češi začnou rozhodovat o novém složení radnic a obměně v Senátu

5. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Voliči v Česku začnou v pátek odpoledne rozhodovat o novém složení svých radnic. Na třetině území země svými hlasy ovlivní také složení Senátu. Při volbě členů horní komory budou mít o něco větší výběr než při předchozích volbách v roce 2012. Komunálních kandidátů v porovnání s minulými volbami v roce 2014 naopak ubylo.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se v obvodech, kde se letos po šesti letech bude znovu hlasovat, pokouší 236 kandidátů – tři adepti přibyli. Na jeden senátorský mandát tak připadá v průměru devět adeptů.

Obecními zastupiteli by chtělo být zhruba 216 tisíc zájemců, což je o 17 tisíc méně než před čtyřmi lety. I tak na jedno místo na radnici připadají tři až čtyři uchazeči.

Lidé budou moci volit tradičně v pátek od 14:00 do 22:00 nebo v sobotu od 08:00 do 14:00. Poté se začnou výsledky objevovat na volebním webu. Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy během noci, kompletní výsledky obecních voleb pravděpodobně až v neděli ráno.

Do volební místnosti si lidé musí vzít s sebou průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas. V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo.

Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení. Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, když by žádný z kandidátů okřížkován nebyl. Lístky si lidé mohou připravit doma a ve volební místnosti je za plentou vložit do šedé hlasovací obálky a poté před volební komisí vhodit do volební urny.

V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme