Česká hymna by se měnit neměla, tvrdí politici

30. března 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česká hymna by se měnit neměla. Tuzemští politici tak reagují na návrh Českého olympijského výboru (ČOV), který chtěl vyvolat diskuzi o její podobě, a proto přišel s její novou verzí.

ČOV představil novou verzi hymny společně s autorem úprav, skladatelem Milošem Bokem, ve středu. Podle záměru iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně také delší. U řady politiků se ale nápad výboru setkal s odporem. “Na hymnu se nemá sahat. Věci, jako je hymna, státní vlajka a některé další státní symboly, by měly kvůli tradici zůstat zachovány a neměly by se měnit jako módní doplňky,” uvedl prezident v dnešním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Podle mého osobního názoru česká hymna nepotřebuje žádnou revizi, žádnou instrumentační úpravu. Myslím, že to, co předkládá olympijský výbor, je nevkusem a kýčem,” řekl serveru iROZHLAS.cz ministr kultury Šmíd. “Myslím, že se u nás najde málokdo, kdo by neměl rád naší hymnu. Prosím, nevylepšujme ji. Je to jímavá a prostá píseň. V tom je její síla,” sdělil na twitteru ministr zahraničí Stropnický. Již ve středu se proti úpravám hymny postavil také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Kriticky se k verzi hymny, představené olympijským výborem, vyjadřovali i opoziční politici. “Jak si mohl ČOV dovolit vynaložit 600.000 na něco, co mu vůbec nepřísluší, a navíc to nemá žádnou hodnotu?” prohlásil na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Bývalý skokan na lyžích, olympionik a nyní poslanec za ODS Jakub Janda dnes v otevřeném dopise olympijskému výboru uvedl, že otevírání diskusí o symbolech českého státu určitě nepatří mezi poslání ČOV.

Český olympijský výbor v dnešním tiskovém prohlášení tvrdí, že nikdy neměl ambici, prosazovat novou verzi hymny od skladatele Boka. Pouze chtěl vyvolat veřejnou debatu o podobě hymny na celonárodní úrovni. “Jsme rádi, že téma vyvolalo spoustu emocí, že se o ní všude diskutuje. Nová nahrávka vznikla proto, aby vyvolala debatu, nic jiného. Naše verze nenutíme,” sdělil v prohlášení předseda ČOV Jiří Kejval.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme