Češka žijící v Itálii: Doufala jsem, že Češi pochopí, že to není legrace. Itálie situaci podcenila

17. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Evropa se stala epicentrem světové nákazy novým typem koronaviru a jednou z vůbec nejzasaženějších oblastí se stala Itálie. Češka Markéta Otomanská v ranním vysílání na Rádiu Z promluvila o tom, jak situace v zemi v současnosti vypadá a čím by se podle ní měla Česká republika nechat inspirovat. 

Češka žijící v Itálii Markéta Otomanská bedlivě sleduje situaci v obou zemích. Podle svých slov se na dění ve své vlasti dívá pod ještě větším drobnohledem, než kdy jindy. “Situaci v České republice sleduji. Teď poslední týden asi nejvíc, co jsem kdy sledovala, protože mě opravdu zaráží, jakým způsobem se k tomu staví česká veřejnost,” uvedla žena v rozhovoru na Rádiu Z.

“Já jsem doufala, že z toho, jakým způsobem se vyvíjí situace v Itálii, Češi uvidí a pochopí, že to není jen taková sranda. Ale bohužel ne a Češi pořád vymýšlejí možnosti, jakým způsobem obejít nařízení, která vláda vydává,” myslí si Češka.

Způsob, jakým se s nákazou vypořádává Itálie by podle ní měla pro Českou republiku sloužit jako varování. “Abych srovnala situaci, jaká je tady, tak vlastně ke konci února se objevili první infikovaní v Miláně. Ta situace se podle mě strašně podcenila a lidé kvůli tomu ve velkém počtu umírají. Pokud vím, tak ta čísla jsou šílená. Už je to nějakých 1500 lidí, kteří zemřeli jen tady v Itálii, a za chvíli se to bude podobat Číně,” bojí se žena.

Situace v Číně se v posledních týdnech naštěstí postupně lepší a lepší. Právě z ní bychom si podle ní měli všichni vzít příklad. “Myslím si, že všichni se měli inspirovat tím, jakým způsobem to ta Čína zvládla, ale to se nestalo. Já jenom žasnu, jakým způsobem na to česká veřejnost reaguje,” uvedla Otomanská.

Zprávy - další články

Doporučujeme