Česko by mělo dát v příštích dvou letech 100 milionů na pomoc Sýrii

22. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česko by mělo v příštích dvou letech poskytnout 100 milionů korun na humanitární pomoc Sýrii a na obnovu země. Návrh ministerstva zahraničí projedná v pondělí vláda. Poskytnutí pomoci vychází ze závěrů Rady bezpečnosti OSN, mezinárodní podpora by měla přispět i k návratu syrských uprchlíků do vlasti.

Pomoc by měla navázat na projekty, které Česko v Sýrii provádí od roku 2016 do letoška a na které vyčlenilo 195 milionů korun. V nadcházejícím období by se měl snížit podíl humanitární pomoci, a naopak poroste význam stabilizace země a obnovy a rozvoje infrastruktury, na nichž by se v budoucnu mohly podílet i české firmy.

Na humanitární pomoc chce ministerstvo zahraničí vyčlenit 20 milionů korun. Peníze poslouží především k zajištění přístřeší pro vysídlence, potravinovou pomoc a zajištění léků nebo na podporu uprchlíků, kteří se do Sýrie vrátí z okolních zemí. Padesát milionů korun bude určeno na projekty pro stabilizaci země, mezi které spadá obnova školského systému, zdravotnických institucí a místní samosprávy. Na rekonstrukci Sýrie počítá ministerstvo zahraničí s 20 miliony korun, peníze mají posloužit k obnově kulturních památek a k rozvoji infrastruktury, zejména v oblasti zpracování odpadů, zajištění přístupu k vodě a energetiky.

Deset milionů korun z vyčleněné částky bude určeno na logistické zajištění pomoci. Česko kvůli tomu bude muset vyslat do zahraničí další pracovníky ministerstva zahraničí, posílit bezpečnost české ambasády v Damašku a pokrýt náklady na dopravu pomoci na místo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme