Česko má jít cestou jaderné a obnovitelné energie, ukázal průzkum

23. září 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česko má jít do budoucna cestou jaderné a obnovitelné energie, s okamžitým uzavřením uhelných elektráren však nejen firmy, ale i většina domácností nesouhlasí. Vyplývá to z průzkumu pro Hospodářskou komoru ČR (HK ČR), jehož výsledky ve středu její představitelé oznámili na tiskové konferenci v Praze. Průzkum zpracovala agentura IBRS na vzorku 1200 domácností a 300 firem napříč regiony.

Firmy i lidé čistší energetické zdroje jednoznačně podporují. Zároveň ale požadují, aby vláda při dalších svých krocích dbala jak na zachování energetické bezpečnosti, tak i na zachování přijatelných cen elektřiny,” uvedl ve středu prezident komory Vladimír Dlouhý. Varováním pro Česko je podle něj sousední Německo, kde kvůli energetické transformaci v poslední době cena elektřiny rekordně stoupla.

Podle analýzy HK ČR za posledních 11 let eurové ceny průmyslové elektrické energie včetně daní a poplatků vzrostly v Německu téměř o polovinu (47 procent), zatímco v ČR klesly skoro o čtvrtinu (23 procent). Německá středně velká firma ke konci loňského roku zaplatila za kilowatthodinu elektřiny 2,3krát více než stejně velká firma v ČR, tvrdí komora.

HK ČR uvedla, že na české i evropské úrovni budou v následujících měsících učiněna zásadní energetická rozhodnutí. Připomněla, že v Česku se mimo jiné blíží rozhodnutí o stavbě nových jaderných reaktorů, útlumem těžby uhlí se pak nově zabývá uhelná komise. Změna na nízkouhlíkovou energetiku musí být systematická, postupná a rozumně plánovaná, uvedly už dříve komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Podle průzkumu by Česko mělo i nadále využívat domácí zdroje energie. “To, že jsme dnes energeticky soběstační a máme dokonce výkonovou rezervu, je pro nás pojistkou pro případ, že by došlo k náhlým výpadkům výkonu, ať už z důvodu nucených odstávek elektráren, přičemž v posledních letech jich bylo z různých důvodů dost, či rozmarů počasí v případě obnovitelných zdrojů. Navíc to, že jsme exportérem elektřiny, je z geopolitického pohledu jedním z mála trumfů v českém rukávu,” dodal Dlouhý.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme