Česko má vyšší ceny za mobilní data kvůli malé konkurenci, tvrdí ČTÚ

14. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a regulátor jí odešle k notifikaci Evropské komisi.

ČTÚ v analýze uvedl, že mobilní trh v Česku není plně konkurenční, protože operátoři jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá fakt, že soutěž se odehrává u neveřejných slev, a nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to v připomínkách odmítli.

Samotný vysoký počet virtuálních operátorů na trhu bez ohledu na zhodnocení jejich možnosti přinášet nové nabídky zákazníkům rozhodně není vypovídající a je tedy do jisté míry pouze zdánlivým znakem konkurenčního prostředí, uvedl dál ČTÚ. Rovněž nízký objem přenesených čísel – ročně přibližně tři procenta celkového počtu SIM karet – nasvědčuje relativně malé dynamice trhu, dodal mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vysoké ceny za mobilní data v České republice v minulosti kritizovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.

ČTÚ dodal, že na základě výsledků analýzy by po schválení dokumentu na úrovni EU mohl rozhodnout o regulaci českého trhu. Její konkrétní podobu ale neuvedl. Většina zemí unie ale mobilní trh nereguluje. V Česku působí tři klasičtí mobilní operátoři – O2, T-Mobil a Vodafone.

ČTÚ se koncem letošního března stal terčem kritiky ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér uvedl, že ČTÚ musí více využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se Babiš shodl na potřebě větší regulace, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny mobilních služeb pro spotřebitele.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme