Česko postupně navštíví Merkelová a Macron, sejdou se s Babišem

26. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek večer u příležitosti oslav stého výročí založení Československa navštíví Prahu. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Pro Macrona, který je v úřadu od května 2017, to bude první oficiální návštěva Česka. Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Ve stejný den navštíví Česko i německá kancléřka Angela Merkelová, která dorazí už v dopoledních hodinách.

Macrona v pátek čeká návštěva obou nástupnických států někdejšího Československa. Před polednem dorazí do Bratislavy, kde bude jednat s prezidentem Andrejem Kiskou a s premiérem Petrem Pellegrinim, v podvečer se přesune do Prahy. Podle agentury AFP bude francouzský prezident při návštěvách obou zemí usilovat o hledání kompromisu v otázce migrantů, která Evropu rozděluje.

Podle AFP Macron hledá nové spojence pro své plány na reformy Evropské unie a chce také obnovit vztahy se středoevropskými zeměmi, do nichž francouzští prezidenti příliš často nejezdili. Paříž, Praha a Bratislava se shodují v otázkách, jako je posílení společné evropské obrany nebo zdanění internetových gigantů.

Podle českého úřadu vlády bude tématem jednání Babiše a Macrona aktuální evropská agenda. Politici budou mluvit i o spolupráci obou zemí, která se prohlubuje například v obraně, průmyslu, kultuře či vzdělávání.

Ve Francii vzbudila pozornost informace, že český investor Daniel Křetínský se stal menšinovým akcionářem francouzského deníku Le Monde. Zpráva o majetkových změnách v tradičním francouzském deníku vyvolala obavy o jeho nezávislost a budoucnost.

Pro Merkelovou je páteční cesta do Prahy první oficiální návštěvou Česka po zahájení jejího čtvrtého funkčního období v čele německé vlády. Odpoledne ji v Kramářově vile čekají rozhovory s premiérem Andrejem Babišem. Oba politici se na bilaterálním jednání setkali naposledy v září, kdy byl Babiš na návštěvě Berlína. Zatím naposledy byla Merkelová v Česku v roce 2016, kdy jednala s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a s prezidentem Milošem Zemanem o migraci.

Macron a Merkelová se v Praze do neděle, na kterou připadá výročí založení Československa, nezdrží. Už v sobotu je čeká v Istanbulu jednání s představiteli Turecka, Ruska a Německa o válce v Sýrii.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme