Česko se chystá otevřít zastoupení v Mali

25. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Česká diplomacie chce v příštím roce otevřít nový zastupitelský úřad v Mali. Plyne to z materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Česko plánuje posílení diplomatického zastoupení v oblasti jižního okraje Sahary delší dobu. Mali uvádí ministerstvo zahraničí jako vhodnou zemi i vzhledem k tomu, že na místě již působí čeští vojáci v misi EU (EUTM) a OSN (MINUSMA). Úřad by měl přispět k posílení rozvojové a humanitární pomoci i ekonomické spolupráce.

“Na podporu našich bezpečnostních a stabilizačních aktivit v regionu a k rozvoji vlastní humanitární, rozvojové a ekonomické spolupráce je třeba posílit naši diplomatickou přítomnost zřízením zastupitelského úřadu,” uvádí se v materiálu. “Umístění zastupitelského úřadu má z tohoto hlediska největší potenciál právě v Mali, protože může navázat na stávající českou přítomnost a výrazně ji posílit,” pokračuje návrh.

Potřebu zřídit zastupitelský úřad v regionu označovaném jako G5 Sahel, do nějž patří Mauritánie, Mali, Burkina Faso, Čad a Niger, zdůvodňuje ministerstvo také tím, že v těchto zemích má Česko pouze honorární konzuláty.

Zastoupení bude v počáteční fázi vedeno diplomatem na úrovni chargé d’affaires. Celkem jsou pro úřad systemizací určeny dva diplomatické posty, jedno místo administrativně-technické a dvě pracovní pozice pro místní síly. Provoz bude podle odhadů ministerstva ročně stát 27,5 milionu korun.

Projekty humanitární pomoci nebo rozvojové spolupráce by podle očekávání diplomacie měly vést i k prevenci nelegální migrace. V roce 2017 ze zemí G5 Sahel přišlo do Evropy nelegální cestou odhadem 10 200 lidí, téměř 8 000 jich bylo z Mali.

Diplomacie vidí v regionu také ekonomický potenciál. “České firmy se v Mali mohou v budoucnu uplatnit při elektrifikaci (74 procent obyvatelstva je stále bez elektřiny) či výstavbě vodních elektráren,” uvádí se v materiálu.

Další příležitosti se podle ministerstva zahraničí mohou objevit v návaznosti na uzavření bilaterálních smluv, které upraví podmínky pro podnikatelské nebo obchodní aktivity. Materiál zmiňuje například zatím netěžené nerostné suroviny v Mali nebo možnost vývozu českého vojenského materiálu.

Loni v květnu Česká republika otevřela ambasádu v Zambii. Do její působnosti spadají i další africké země Zimbabwe a Malawi. V minulosti mělo Česko v Zimbabwe velvyslanectví, stejně jako některé další úřady v Africe však bylo kvůli úsporám uzavřeno. V roce 2011 ČR zrušila velvyslanectví v Kongu a Keni, o rok dříve v Angole.

Nepřítomnost ambasády se zpravidla nahrazuje tím, že země spadá pod působnost jiného úřadu. Týká se to i Česka – některé země mají svá zastoupení pro ČR například v Německu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme