Česko si o víkendu připomene ukončení první světové války

9. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Památku téměř deseti milionů vojáků, kteří padli během první světové války, a zhruba stejného počtu dalších obětí konfliktu si během víkendu připomenou Češi bohoslužbami, pietními akty a veřejnými shromážděními. V neděli uplyne od konce války 100 let. Stejně jako v dalších evropských zemích se k připomínce obětí střetu rozeznějí v Čechách a na Moravě v neděli odpoledne sirény a zvony. Premiér Andrej Babiš se v Paříži spolu s desítkami státníků z celého světa zúčastní oslav výročí podpisu příměří na západní frontě.

V Česku připomínají oběti válečného střetu pomníky ve většině obcí. Podle různých odhadů bojovalo ve válce asi 1,4 milionu mužů pocházejících z území někdejšího Československa. Asi 140.000 jich ve válce zahynulo. Sloužili jak v rakousko-uherské armádě, tak v zahraničních legiích na druhé straně fronty. Tisíce vojáků se do domovů v nové Československé republice vrátilo zraněných, celkem statistiky hovoří o 20 milionech zraněných na obou stranách. Nově bude památku obětí od neděle připomínat pomník ve Valašském Meziříčí.

Vyvrcholením oslav bude každoroční slavnostní nástup na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově, který se bude konat v neděli od 11:00. Zúčastní se ho ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata a další významní politici a představitelé veřejného života. U památníku budou položeny věnce a ministr udělí vyznamenání válečným veteránům, současným vojákům nebo civilistům.

Památku padlých si v sobotu a v neděli lidé připomenou na hřbitovech v mnoha městech. Někde už oslavy konce války začaly v pátek.

Den, kdy byla uzavřena dohoda o příměří ve válce, která získala přídomek první až po vypuknutí druhé světové války, se postupem času stal připomínkou všech válečných veteránů. Jejich symbolem se stal květ vlčího máku, který si lidé připevňují na oblečení. V České republice se připomíná od roku 2001.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme