Česko zasáhne extrémně silný vítr, varují meteorologové. Může ohrozit lidské životy a způsobit škody

27. října 2017·Zprávy·Redakce

zdroj: ČTK

V neděli zasáhne celé Česko extrémně silný vítr. V nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu, na horách ale udeří vichřice o rychlosti až 160 km/h. Vítr by mohl podle meteorologů ohrozit lidské životy a způsobit škody na velkém území. Jeho sílu označili jako extrémně nebezpečnou. Očekávají také sníh, a to v místech nad 600 metrů. Vítr začne foukat v noci ze soboty na neděli. Největší síly dosáhne v neděli kolem poledne a odpoledne, zeslábnout by měl večer. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu.

Podle ČHMÚ lze kvůli silnému větru očekávat materiální škody na velkém území, omezení v dopravě, výpadky dodávek elektrického proudu, polomy v lesích i ohrožení lidských životů. Lidé by měli omezit pohyb venku a jízdy autem, neměli by chodit do lesa. Neměli by se ani zdržovat v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, ale ani v blízkosti větších stromů či sloupů elektrického vedení. Nejprudší nárazy větru je podle meteorologů lepší přečkat v uzavřených prostorách. Pokud je jízda autem nutná, měli by řidiči jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou učinit auto neovladatelným. Hrozí také neprůjezdnost silnic.

“Přes Polsko bude postupovat k východu tlaková níže a v jejím týlu k nám začne proudit studený vzduch od severu. V průběhu noci na neděli a v neděli dopoledne bude postupně zesilovat západní vítr,” uvedli meteorologové. Nejsilnější vítr s extrémním stupněm nebezpečí předpovídají v poledních hodinách. Vítr bude dosahovat rychlosti od 40 do 58 kilometrů za hodinu s nárazy až do 108 km/h. Na horách ČHMÚ očekává vichřici s nárazy od 126 do 162 km/h.

Na 12stupňové řadě rychlostí větru je 50 kilometrů za hodinu sedmým stupněm, jde už o vichr. Stupnici uzavírá orkán, kdy vítr proudí rychlostí přes 118 kilometrů za hodinu. Orkán se přes Česko přehnal před deseti lety, v noci z 18. na 19. ledna 2007. Pojmenován byl Kyrill a vyžádal si čtyři lidské oběti a miliardové škody v lesích, dopravě a energetice. Na většině území ČR vítr tehdy dosáhl či překročil 70 kilometrů v hodině, zhruba na třetině území měl v nárazech sílu 110 a na desetině území dokonce 145 kilometrů v hodině.

V neděli by také mělo začít v Česku sněžit, a to nejen na horách. “V polohách nad 600 metrů bude silný vítr doprovázet sněžení, při intenzivních sněhových přeháňkách, v bouřkách, může docházet k přechodnému snížení dohledností a tvorbě sněhové pokrývky,” uvedl ČHMÚ. Na horách se postupně začnou místy vytvářet sněhové jazyky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme