Česko zažilo nadprůměrně teplé Vánoce, padly teplotní rekordy. Jak bude na Silvestra?

26. prosince 2017·Zprávy·Redakce

Česko letos zažilo velmi teplý Štědrý den. Průměrná teplota dosáhla 6,4 stupně Celsia, což je o více než sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem. Padly i dva rekordy, uvedl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí byla teplota sice stále vysoká, ale žádné rekordy už překonány nebyly.

Na Štědrý den bylo nebývale teplo hlavně v ranních hodinách. Do sedmé hodiny ranní byla minima v průměru 5,6 stupně Celsia. Regionálně bylo nejchladněji ve Zlínském kraji s průměrem 3,9 stupně, naopak Ústecký kraj měl průměrnou minimální teplotu sedm stupňů Celsia.

Nejtepleji bylo v neděli v Osoblaze, kde naměřili 11,3 stupně Celsia. Blízká stanice v Městě Albrechticích-Žárech zaznamenala 11,2 stupně a v Krnově pak 10,9 stupně. Na obou stanicích to byla rekordní hodnota pro Štědrý den.

Podle ČHMÚ bylo počasí velmi teplé i v pondělí, například v Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku naměřili více než devět stupňů Celsia. “Žádné rekordy na stanicích s alespoň třicetiletou řadou ale nepadly,” sdělila ČTK meteoroložka.

V dalších dnech se má postupně ochlazovat, ale víkend bude opět teplý. V úterý ještě nejvyšší denní teploty mohou vystoupat k devíti stupňům, ale ve čtvrtek mají být maxima už jen jeden až pět stupňů a čeká se déšť se sněhem nebo sněžení. V pátek pak bude nejchladněji, nejvyšší teploty mají být minus jeden až tři stupně Celsia. V sobotu ale maxima opět stoupnou na sedm stupňů a na Silvestra dokonce na 11 stupňů Celsia.

Zprávy - další články

Doporučujeme