Čech čelí problémům kvůli dezinformačnímu VIDEU s migranty, viděl ho milion lidí

12. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Video zachycující lidi ve vodě, kteří na první pohled vypadají jako topící se uprchlíci, nad nimiž létá natáčející dron, již viděly miliony lidí. Autorem je český turista Marek Chrastina, který se ke scéně na řecké Krétě dostal shodou okolností. Podle něj chtěla záběry média použít ve zpravodajství. Ve skutečnosti však šlo o natáčení hraného řeckého dokumentu. Chrastina se navíc podle Respektu živí jako policista, případem se proto nyní zabývají policejní kontrolní orgány.

Video již vidělo přes 1,2 milionu lidí z mnoha zemí Evropy. “Tady to máš, ty chudáky… Chudáci uprchlíci. Takhle přesně funguje to, co nám pouští do televize,”komentuje v češtině Chrastina události, které natáčí. Na záběrech vidíme několik zahalených žen v šátcích a dlouhých sukních, které ověšené věcmi stojí ve vodě a pohybují se směrem k několika mužům, kteří vypadají, že se topí.

“Režisérka točí, jak se migranti topí v moři,” říká na záběrech Chrastina. To je skutečně pravda, se zpravodajstvím či aktuálními světovými událostmi to však nemá nic společného. Video, které se na internetu objevilo i s anglickými titulky, a jeho pozadí, se totiž rozhodla ověřit agentura AFP a německý server Correctiv.org. A došli k závěru, že Čech po světě šíří dezinformace.

Režisérka Eleni Vlassi totiž na místě nenatáčela žádnou zmanipulovanou reportáž, nýbrž hraný dokument o turecko-řecké válce. Děj se soustředí na období let 1919 až 1922 a Řeky, kteří tehdy před důsledky války utíkali.

Filmová scéna, ke které se připletl zmatený Čech, se měla odehrávat v Turecku v roce 1922 a měla zachycovat incident, při kterém se uprchlíci snažili  v moři zachránit před ohněm a mnoho z nich se tehdy utopilo. Historický vzdělávací snímek je pojmenovaný Země zbraní Panny Marie Bolestné.

Režisérka Eleni Vlassi napsala serveru Correctiv.org dlouhý dopis, ve kterém se ostře ohrazuje proti videu českého turisty, které se na sítích rychle stalo virálem. Záběry vnímá jako útok na svou pověst a tvrdí, že byly ke všemu pořízeny nelegálně. Záležitost chce s mužem řešit soudně.

Problémům čelí Chrastina kvůli neuváženému sdílení videa zřejmě i v práci. Podle týdeníku Respekt se totiž živí jako policista. “Okolnostmi se zabývá odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje,”uvedla pro server iRozhlas.cz mluvčí šumperské policie Jiřina Vybíhalová.

Příspěvek se na Facebooku objevil na stránce AntiKavárna s názvem KRÉTA – FILMOVÝ ŠTÁB, NEBO MANIPULACE ZPRAVODAJSTVÍ?! a s tímto popiskem: 

“Na Facebooku se objevilo zajímavé video z Kréty, které natočil Marek Chrastina. Jeho komentář k videu:
‘Na Krétě jsem v městě Lerapetra natočil zajímavé video, závěr si jistě každý udělá sám. Jo, nad mořem lítá dron, kdyby ho někdo nezaregistroval.’ 
Co myslíte přátelé, jde skutečně o další manipulační video? Ale z které strany, nevědomost autora videa, nebo manipulace aktérů ve videu? Doporučujeme dokoukat do konce.”

Zprávy - další články

Doporučujeme