Češky se méně než dřív chrání proti rakovině děložního čípku. Úmrtnost dosahuje 40 procent!

16. července 2017·Zprávy·Redakce

Proti rakovině děložního čípku se české ženy chrání méně než dřív. Zatímco dříve bylo očkováno 85 procent žen, nyní je to o deset procentních bodů méně. V Česku je navíc podceňováno očkování mužů, kteří mohou přenášet papilomavirus, způsobující rakovinu děložního čípku. Informovali o tom lékaři na tiskové konferenci. V Česku lékaři každoročně odhalí 1000 nových případů této nemoci.

Rakovina děložního čípku je celosvětově čtvrtým nejrozšířenějším nádorovým onemocněním. V západní Evropě touto chorobou onemocní deset žen ze 100.000, v Česku se týká 15 žen ze 100.000. Výskyt rakoviny děložního čípku se v ČR sice snižuje, ale úmrtnost dosahuje 40 procent.

Nejvíce jsou rakovinou děložního čípku ohroženy ženy ve věku 30 až 40 let. Onemocnění se ale týká i starších žen, u nichž je vyšší riziko úmrtí. Je to dáno zejména tím, že starší ženy nechodí na pravidelné preventivní prohlídky.

Základem prevence rakoviny děložního čípku jsou očkování a pravidelné kontroly u gynekologa. “Děložní hrdlo je snadno přístupné při gynekologickém vyšetření a časně objevené přednádorové stavy lze úspěšně vyléčit,” řekl David Cibula, který je vedoucím Onkologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a současný prezident Evropské společnosti gynekologické onkologie.

Podle Cibuly by toto onemocnění vůbec nemuselo existovat, neboť jsou dobré možnosti, jak rakovině děložního čípku předcházet. Základem léčby je včasné odhalení onemocnění v raném stádiu. Gynekologové také nabízejí možnost testování na přítomnost HPV, zdravotní pojišťovny ji ale nehradí.

Až čtyři pětiny žen se během života setkají s infekcí papilomavirem, který způsobuje rakovinu děložního čípku. Většinou se tělo infekci ubrání, ale papilomavirus v těle zůstává a může vést k rozvoji rakoviny i za několik let.

V ČR je navíc podceňováno očkování mužů, kteří mohou papilomavirus přenášet. Očkování chlapců podle Cibuly získává na významu, pokud je pokrytí očkováním u žen nižší, než je určitá hladina. “Ta hladina se většinou počítá na 80 procent a skutečností je, že u nás proočkovanost klesá pod 80 procent,” upozornil Cibula. Podle něj jsou běžně očkováni chlapci v Rakousku a Austrálii.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme