Čeští vojáci v Afghánistánu zůstanou, Babiš jejich stažení vyloučil

1. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyloučil stažení českých vojáků z Afghánistánu. Česko bude pokračovat v boji proti terorismu a nezradí své spojence, řekl ve čtvrtek v Praze na konferenci "Naše bezpečnost není samozřejmost". Přihlásil se také k závazku vůči NATO zvyšovat výdaje na obranu. Prezident Miloš Zeman ve zdravici zaslané na konferenci vyzdvihl význam NATO jako české bezpečnostní kotvy.

Stahovat z Afghánistánu se rozhodně nebudeme. Nevzdáme se, neodejdeme, naši vojáci budou bojovat proti teroristům, kde je třeba. Nezradíme spojence, budeme plnit závazky,” řekl Babiš. Připomněl, že Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa, a pokud si má tuto pozici udržet, musí podle Babiše být aktivní a bojovat proti terorismu.

Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v rámci NATO spolehlivý partner. Babiš se také opětovně přihlásil k závazku zvyšovat výdaje na obranu, aby v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. V současnosti činí zhruba 1,1 procenta HDP.

Náš problém je hlavně v realizaci zakázek, to bychom za naší nové vlády chtěli změnit,” řekl Babiš v souvislosti se zvyšováním obranných výdajů. Podle něj je třeba zohlednit, že obranné zakázky jsou specifické a že je při nich brát v potaz i strategické partnery. Zmínil možnost uzavírat přímé dohody mezi vládami.

Zeman ve zdravici, kterou na konferenci přednesl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, také vyzdvihl význam NATO. “Čím užší byla skupina zemí nebo aliance, s níž jsme spojovali své bezpečnostní záruky, tím méně bezpeční jsme ve skutečnosti byli,” uvedl Zeman a poukázal přitom na meziválečnou spolupráci s Francií nebo poválečnou závislost na Sovětském svazu. “Jsem proto rád, že dnes je kotvou naší bezpečnosti Severoatlantická aliance a nad to bezpečnostně spolupracujeme v rámci Evropské unie i bilaterálně s dalšími zeměmi, například s Izraelem,” uvedl prezident.

Zeman ve zdravici také odmítl politiku ustupování nepříteli nebo hledání neutrality, podle něj to bezpečnost země nezvyšuje. Hrozby jako mezinárodní terorismus nebo kybernetické útoky je podle něj třeba potírat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme