Chcete mít pod kontrolou cukrovku? Pořiďte si chytré tetování

19. srpna 2019·Životní styl·Lukáš Vaněk

Chytré tetování, které bylo vyvinuto v Německu, dokáže monitorovat chronické choroby. Mění svou barvu v reakci na změny koncentrace glukózy a albuminu i hladiny pH v krvi. Je tak možné mít pod kontrolou například cukrovku, píše italský deník La Repubblica.

Hvězdičky, šípy, trojúhelníky a květy… Mohlo by to vypadat jako obvyklé tetování. Ale nesmazatelné obrázky, které zdokonalil tým vědců z Technické univerzity v Mnichově, skrývají cosi více: jsou schopné měnit barvu v reakci na změny koncentrace glukózy, albuminu a pH v našem těle.

Jak uvádějí vědci na stránkách časopisu Angewandte Chemie International Edition, dosud bylo nové tetování testováno na některých vzorcích kůže prasat, ale mohlo by být v budoucnu vyzkoušeno na lidech a jednoho dne by dokázalo umožnit pacientům a lékařům sledovat v reálném čase některé chronické choroby, jako je cukrovka a onemocnění srdce a ledvin.

Tým vědců vedený inženýrem chemikem Alim Yetisenem vyvinul senzory, které měří barvu a aplikují se pomocí injekce, schopné měřit koncentrace tří biomarkérů v tkáňovém moku, který vyplňuje mezibuněčný prostor. “Senzory fungují jako diagnostický displej, který může měnit barvu v reakci na změny koncentrace pH, glukózy a albuminu,” vysvětlili vědci. Senzor albuminu má žlutou barvu, která zelená v závislosti na tom, jak roste koncentrace albuminu. Pro senzor glukózy byla rovněž zvolena žlutá barva, která se může měnit tak, že při vysoké koncentraci glukózy získá až temně zelenou barvu. Konečně senzor pro pH může přecházet ze žluté do modré, podle toho, jak se mění hodnoty pH (normální hodnota je asi 7,4).

Tři biomarkéry byly zvoleny proto, že jejich změny v našem organismu naznačují, že něco není v pořádku. Například albumin je protein krevní plazmy produkovaný buňkami jater. Jeho nízké koncentrace v krvi mohou vypovídat o problémech s ledvinami a játry, zatímco vysoké hodnoty mohou souviset s problémy srdce. Glukóza je parametr, který si musí neustále hlídat pacienti s diabetem, nemocí charakterizovanou vysokou koncentrací glukózy v krvi, jež je způsobena nedostatkem inzulínu, hormonu, který snižuje koncentraci glukózy v krvi. A změny v hodnotách pH v krvi mohou být způsobeny širokou škálou problémů, které vyžadují vyšetření specializovanými lékaři.

Zatím se podle vědců nové tetování testuje na kůži prasat, a než bude možno přejít ke klinickým zkouškám, bude zapotřebí ještě hodně výzkumu. Jejich studie má několik nedostatků: dvě ze tří barev totiž nejsou reverzní. To znamená, že ve dvou případech, tedy v případě albuminu a glukózy, se barva senzorů poté, co se změní, nevrací k původní barvě. Děje se tak jen v případě pH. Náprava bude podle vědců možná tak, že se přidají syntetické receptory. Následným krokem bude testování tetování na zvířatech, aby se zjistila jeho efektivnost a bezpečnost. “Toto tetování může být užitečné také pro monitorování koncentrace elektrolytů, proteinů a patogenních mikroorganismů a stavů dehydratace,” uvádějí vědci.

Zdroj: ČTK

Životní styl - další články

Doporučujeme