Chcete přestat kouřit? Odbornice řekla, co musíte dělat, aby vaše šance byla až 10x větší!

11. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Cigareta

Pokud se kuřáci pokusí přestat kouřit s pomocí odborníků, mají desetkrát větší šanci, že se jim to podaří, než když odvykají sami. Vyplývá to výsledků léčby závislosti na tabáku a nikotinu, které dnes prezentovala vedoucí pražského centra pro léčbu této závislosti Eva Králíková. Výsledky odborníků rovněž vyvracejí mýtus, že odvykání kouření zhoršuje příznaky deprese.

V Česku podle Králíkové přestává kouřit ročně asi milion lidí, většina z nich se o to pokouší bez jakékoliv pomoci. V takovém případě je úspěšnost asi čtyřprocentní. Centrem pro závislé na tabáku při III. interní klinice 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnici prošlo za 12 let činnosti téměř 6000 pacientů. Po roce léčby jich nekouřilo asi 39 procent, tedy zhruba desetkrát více.

“Pokud se kuřákům nepovede přestat napoprvé, neznamená to, že jsou neschopní, ale jsou prostě nemocní. Pokud se jim to nepovede, měli by vyhledat odbornou pomoc,” řekla ČTK Králíková. Kontakty na 36 specializovaných center, která kuřákům pomáhají, najdou na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Pomoc mohou zájemci najít i ve zhruba 150 lékárnách, které poskytují poradenství, či u asi dvou stovek vyškolených ambulantních lékařů.

Léčba v centrech je hrazena ze zdravotního pojištění, pacienti ale musí doplácet na léky. Na ně v současnosti podle Králíkové přispívají dvě zdravotní pojišťovny.

Výsledky léčby pražského centra také podle lékařky Lenky Štěpánkové vyvrátily mýtus, že u pacientů se při odvykání kouření zhorší jejich psychické obtíže. Podle Štěpánkové je sice pravda, že ti, kteří mají akutní příznaky deprese, mají menší úspěšnost léčby. “Ale u těch, kteří úspěšně přestanou kouřit, se příznaky deprese významně zlepší,” uvedla Štěpánková.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme