Chlapci z thajské jeskyně poslali domů dopisy. Jejich slova vás dojmou!

7. července 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Omluvný dopis fotbalového trenéra se dnes prostřednictvím potápěčů dostal k rodičům 12 chlapců uvězněných už dva týdny v jeskyni na severu Thajska. Mladý trenér v něm napsal, že děti jsou pro tuto chvíli v pořádku. Chlapci svým rodinám také poslali vzkazy. Jak napsala agentura AFP, záchranáři se snaží vytvořit alternativní únikovou cestu a vrtají do skály v oblasti jeskyně. Provedli na 100 vrtů, ale na skupinu zatím nenarazili. Podle úřadů je naděje, že se skupinu podaří dostat ven v příštích třech čtyřech dnech.

“Rodičům všech dětí, všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit,” vzkázal 25letý fotbalový trenér, který je se svými svěřenci ve věku od 11 do 16 let uvězněný v jeskyni Tcham Luang Nang Non od 23. června.

Dopisy představují první komunikaci 13členné skupiny s okolním světem od úterního zveřejnění videa natočeného britskými záchranáři, kteří ji objevili. Uvěznění chlapci se své rodiče snažili uklidnit a psali o plánech na dobu po vysvobození z jeskynního systému. V tom ale nadále klesá množství kyslíku, čas záchranářům ubírají také očekávané prudké deště.

Proto se týmy záchranářů snaží o vytvoření vertikální únikové trasy. “Provedli jsme sto vrtů, ale zatím pozici (skupiny) neznáme,” řekl šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón, který je zároveň guvernérem provincie Čchíengráj, kde se neštěstí stalo. Ujistil také, že děti jsou v dobrém stavu, přesto že v jeskyni ubývá kyslíku.

“Děti se stále mohou procházet a hrát si,”řekl guvernér. Britští experti podle něj dospěli k závěru, že prostor, do nějž se skupina před vodou uchýlila, je “v pořádku”.

“Mám se dobře, ale je tady trochu zima. Nedělejte si o mě starosti. Nezapomeňte připravit moji narozeninovou oslavu,”napsal jeden z chlapců. “Buďte v klidu, mami a tati. Jsou to dva týdny, co jsem odešel, ale vrátím se, abych vám pomáhal v obchodě,”napsal jiný, jehož rodiče vedou malý obchod s potravinami.

Thajští záchranáři se zatím nechtějí do evakuace uvězněných dětí pouštět, protože chlapci si ještě neosvojili potápěčské dovednosti. Osottanakón ale řekl, že pokud by se opět dostavily vydatné deště, potápěči okamžitě zahájí evakuaci skrze dlouhou chodbu s několika úzkými či zaplavenými úseky.

Zprávy - další články

Doporučujeme