Chraňme novináře: Po internetu koluje video s falešným Zemanem, má upozornit na nebezpečí fake news

15. listopadu 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: reprofoto Facebook / SYMBIO

Po českém internetu koluje video, ve kterém prezident Miloš Zeman vyzývá k ochraně státních zástupců, policejních vyšetřovatelů a novinářů. Nejedná se však o případ náhlé změny názoru, nýbrž o kampaň, která má upozornit na rostoucí nebezpečí manipulací a lží. Takových videí bude podle odborníků jen přibývat.

Na facebookovém profilu reklamní agentury SYMBIO se v úterý odpoledne objevilo video, které se okamžitě stalo virálem. Autoři záběrů hned v úvodu upozorňují na to, že jde o podvrh. Diváci pak vidí a slyší prezidenta republiky pronášet slova, jaká by samotný prezident zřejmě nevyslovil.

“Odolávejme vlivům, které nám slibují peníze a moc, a chraňme ty, kteří upozorňují na naše selhání: státní zástupce, policejní vyšetřovatele či novináře,” pronáší zdánlivě Miloš Zeman, který je ve skutečnosti proslulý naopak výroky o tom, že by se novináři “měli likvidovat”. Na konci videa se Zemanova tvář změní v obličej herce Jana Vlasáka.

Animaci vytvořila společnost HBO jako součást kampaně k minisérii Bez vědomí z dílny režiséra Ivana Zachariáše. “Všechny nás přece již tři dekády pojí stejná touha žít ve zdravé a hrdé společnosti, založené ne snad nutně na lásce, ale nepochybně na pravdě. Ale co když ve skutečnosti žijeme v bezvědomí? V bezvědomí, kde se pravda mění v lež mrknutím oka?” ptá se na videu Vlasák, který v sérii účinkuje.

Cílem videa je také upozornit diváky na čím dál propracovanější techniku deep fake. Díky ní je totiž možné vytvářet materiály, na kterých zdánlivě skutečné osoby dělají nebo říkají věci, které ale ve skutečnosti nikdy neudělaly nebo neřekly. Podle světových expertů bude takových videí v budoucnosti přibývat.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme