Chvaty použité proti Romovi odpovídaly intenzitě jeho útoku, uvedla policie

24. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Pietní místo pro zemřelého muže po zákroku v Teplicích. Foto: ČTK

Donucovací prostředky, které policisté použili při zákroku proti Romovi v Teplicích, odpovídaly intenzitě mužova útoku. Novinářům to ve čtvrtek řekli zástupci ústeckého krajského policejního ředitelství. Pitva zemřelého podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Policisté zopakovali, že smrt nesouvisela se zákrokem.

Náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák řekl, že užité hmaty a chvaty jsou řazené mezi nejmírnější donucovací prostředky. Zasahující policisté se podle něj s mužem nejprve snažili komunikovat, ten ale zvýšil svou agresivitu. Dvořák dodal, že policista, který muži zaklekl krk, se chvat několikrát pokusil ukončit, muž ale reagoval silným odporem a hrozilo zranění zadrženého i policistů.

Sobotní incident policie prověřuje jako nedovolené nakládání s drogami, za které hrozí deset až 18 let vězení. Šetří také násilí proti úřední osobě a přestupek proti občanskému soužití. Krajská policie požádala veřejnost, aby jí poskytla záznamy, které mohou přispět k objasnění incidentu. Uvedla, že vlastní záznamy ani záběry z uličních kamer nemá.

Zprávy - další články

Doporučujeme