Čím dál více Čechů věří v Boha a posmrtný život, velká část věří i v reinkarnaci

1. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock.com)

Že jsou Češi národem ateistů? Možná ne na dlouho. Z nejnovějšího výzkumu sociologa Ladislava Rabušice z brněnské Masarykovy univerzity totiž vyplývá, že přibývá lidí, kteří věří v boha, nebe a peklo. Překvapivě přitom roste i základna vyznavačů myšlenek buddhismu a reinkarnace. 

Co nás vlastně čeká po smrti? Existuje nějaká forma dalšího života, nebo naše vědomí zemře spolu s naší fyzickou schránkou? Zdá se, že nad podobnými otázkami přemýšlí stále více z nás. Tvrdí to unikátní výzkum vědců pod vedením Ladislava Rabušice, který po 30 let zkoumal českou společnost.

Díky velmi podrobným datům, jaká nemají obdoby, je možné porovnávat současné tendence ve společnosti i s trendy před deseti či dvaceti lety. A ze statistik vyšlo najevo, že víra v posmrtný život je mezi Čechy čím dál rozšířenější. V současné době je celá třetina z nás přesvědčená o existenci klasického nebe a pekla.

Podle sociologů víra v boha za posledních 10 let v populaci vzrostla o 5 %. Největším překvapením přitom je, že se to týká zejména mladých lidí. Z lidí ve věkové kategorii od 18 do 29 let víra v určitou formu života po životě vzrostla za poslední dekádu ze 27 % na celých 45 %.

Vzrůstající obliba náboženských myšlenek se přitom netýká pouze křesťanství, ale překvapivě přibývá i lidí vyznávajících názory spjaté s buddhismem. Zatímco v roce 1991 podle vědců v reinkarnaci, tedy posmrtné převtělení do dalšího živého organismu, věřilo zhruba 6 % vysokoškoláků, dnes je to cca třetina.

A jak je možné, že čím dál více lidí přichází na víru? Podle vědců je to dobré znamení. Je to prý následkem toho, že se máme dobře. V krizových obdobích totiž lidé nad podobnými věcmi uvažují o poznání méně. Na to ostatně ukazuje i další ze závěrů rozsáhlého průzkumu – pocit štěstí se podle něj mezi Čechy od roku 1991 až zdvojnásobil.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme