CNN: Policie kvůli výbušninám prohledává budovu pošty u Miami

26. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Tým pyrotechniků prohledává nedaleko floridského Miami budovu, kde se třídí pošta. Děje se tak v souvislosti s balíčky s výbušninami, jež tento týden došly na adresu čelných představitelů a podporovatelů Demokratické strany včetně exprezidenta Baracka Obamy. S odvoláním na floridskou policii o tom informovala televize CNN.

V budově, která se nachází ve městě Opa-locka na Floridě, jsou pyrotechnici i psi, uvedla policie a doplnila, že jde o bezpečnostní opatření. Na místě jsou podle policie také vyšetřovatelé, kteří se zabývají případem deseti trubkových bomb, jež byly zaslány vysoce postaveným představitelům Demokratické strany a které byly rovněž doručeny newyorským kancelářím CNN.

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová řekla televizi Fox News, že přinejmenším některé z výbušných zásilek byly odeslány z Floridy.

Někteří experti upozorňují, že žádná z výbušnin neexplodovala, nebyly ani sestaveny tak, aby byly po otevření zásilky aktivovány. List The New York Times napsal, že odborníci zjišťují, zda trhavina obsažená v balíčcích vůbec mohla vybuchnout.

Američtí vyšetřovatelé si tak podle agentury AP lámou hlavu, zda primitivnost zařízení je výsledkem práce amatéra, nebo zda trhavina neměla svým adresátům způsobit žádnou újmu.

Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní analytiky napsala, že jednoduchá konstrukce pekelných strojů svědčí o tom, že měly spíš šířit strach, než zabíjet. Policie nicméně případ vyšetřuje jako terorismus, protože trhavina uvnitř byla ve všech případech skutečná. Newyorský starosta Bill de Blasion v rozhovoru pro televizi CNN prohlásil, že “tady máme seriálového pumového útočníka a teroristu”.

Kauza se stala hitem sociálních sítí, kde se podle deníku The Washington Post objevují antisemitské útoky a mimořádně vulgární výpady proti demokratickým politikům. Série výbušných zásilek byla na Twitteru a Facebooku okamžitě označena za “spiknutí zosnované demokraty s cílem podkopat věc republikánů”.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme