Co může za otravu krve pacientů? Nejspíš kontaminace nebo anestetika

29. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Google Maps

Pravděpodobnou příčinou otravy krve pacientů v nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku je podle ministerstva zdravotnictví kontaminace či závadné složení anestetika. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Zdravotní stav po operaci se náhle zhoršil u devíti pacientů. Převezeni byli v posledních 24 hodinách do nemocnice v Liberci a jeden z nich byl poté umístěn v nemocnici v Jablonci.

Podle mluvčí ministerstva pracovníci krajské hygienické stanice a zdravotního ústavu v Nemocnici Frýdlant provedli a provádějí epidemiologické šetření, včetně stěrů, odběrů vzorků léčiv i dezinfekčních prostředků, sterilního materiálu.

Jako jedna z pravděpodobných příčin se nyní jeví kontaminace či závadné složení anestetika, které je v tuto chvíli vyšetřováno Státním zdravotním ústavem na bakteriologii a toxikologii,” uvedla Štepanyová. Zároveň jsou ale podle ní v rámci epidemiologického šetření prověřovány i další možné příčiny.

Mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová ve čtvrtek pro ČTK uvedla, že příčinu zhoršení stavu pacientů neznají. Možné varianty zmíněné ministerstvem komentovat nechtěla. “Nebudeme spekulovat,” řekla. Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál a čeká na výsledky testů. Znát by je měla v průběhu několika dnů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme