Co může za pyl v ovzduší? Lékaři mají vysvětlení

3. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Několik dní trápí alergiky poletující pyl, který zaplavil Česko. Mnozí se domnívali, že ze to může řepka. Jenže pravda je taková, že za to mohou jehličnaté stromy.

Žlutý prášek pokryl takřka celou republiku. Na sociálních sítích se šířily zvěsti o tom, že za to může řepka. Tuto fámu nakonec vyvrátil alergolog Ondřej Rybníček z Fakultní nemocnice v Brně, jenž vede tamní projekt Pylová informační služba. “Způsobují to jehličnany – borovice a smrky. Ty dělají žlutou pokrývku, řepka nelétá, její pyl je těžký a lepkavý,” uvedl pro server iRozhlas.cz alergolog.

Podle alergoložky Romany Kochrdové může za vysokou koncentraci pylu v ovzduší teplé a větrné počasí. V důsledku razantního nástupu teplého počasí všechno vykvetlo najednou. “Alergiků máme na jaře v ordinacích vždycky hodně, letos ale všechno vykvetlo najednou,” řekla ČTK lékařka. Je to náraz, který podle ní alergici nemohou zvládnout běžnými léky.

Kochrdová uvedla, že pacienty nejvíce trápí škrábání v krku, zahlenění nebo záněty očí. “Občas jsou stavy takové, že na to běžné léky nezabírají, a nelze je pokrýt jednou tabletou. Musí se to kombinovat různými kapkami, spreji, inhalátory. A ani tak to třeba není odpovídající. Spojuje se to s únavovým syndromem. Lidé jsou ospalí, malátní, otrávení,” dodala.

Potíže alergiků se každoročně připomínají při příležitosti Světového dnu alergií a astmatu, který připadá na první květnové úterý.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme