Cohen pod přísahou označil Trumpa za lháře. O jednání s Ruskem lhal, řekl

27. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Nynější americký prezident Donalda Trump vedl obchodní jednání v Rusku i po začátku stranických primárek před prezidentskými volbami v roce 2016. Ve středu to pod přísahou před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu prohlásil Trumpův někdejší a nyní již odsouzený osobní právník Michael Cohen. V roce 2017 přitom Cohen v Kongresu USA tvrdil, že jednání o realitním projektu skončila ještě před primárkami. Trumpa Cohen označil za lháře a řekl, že i jeho prezident nutil lhát.

Cohen v úvodním svědectví připustil, že může být považován za nedůvěryhodného, neboť se přiznal, že v roce 2017 senátnímu výboru pro dohled nad tajnými službami lhal. Prohlásil ale, že dnes hovoří pravdu, což dokazuje i jeho rozhodnutí vypovídat před výborem veřejně. Cohen musí nejpozději do 6. května nastoupit trest tříletého vězení za porušení pravidel pro financování volební kampaně.

Obchodní jednání s Ruskem, které Cohen zmínil, se týkalo neuskutečněného realitního záměru postavit v Moskvě mrakodrap Trump Tower. Trump již dříve řekl, že si přesně nepamatuje, kdy jednání skončilo, ujistil ale, že se nic nesnaží tajit.

Cohen ve středu také řekl, že Trump věděl předem o zveřejnění e-mailové korespondence představitelů Demokratické strany na serveru WikiLeaks, která měla ve volbách poškodit jeho protikandidátku Hillary Clintonovou. Trump již dříve takovéto obvinění odmítl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme