Cookovy ostrovy se chtějí zbavit svého “koloniálního názvu”

6. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Cookovy ostrovy. (Ilustrační foto.)

Cookovy ostrovy se chtějí zbavit svého názvu, který připomíná britského mořeplavce Jamese Cooka, jenž k tomuto souostroví v Tichém oceánu dorazil v roce 1773 a jemuž je přisuzována zásluha o jeho objevení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na předsedu výboru, který byl pověřen výběrem nového názvu ostrovů. Ty jsou vyhledávaným cílem turistů.

Cookovy ostrovy, které tvoří 15 ostrovů s asi 17.000 obyvateli, si přejí, aby jejich nový název vycházel z domorodé maorštiny. Výbor pověřený volbou nového názvu zatím shromáždil 64 návrhů. Mezi možnostmi je například název Rangiaroa, což v překladu znamená Láska z nebe, či Raroatua, neboli Před Bohem stojíme.

“Je načase, abychom přijali vlastní název, který si sami pro sebe ve vlastním jazyce vybereme,” řekl telefonicky agentuře Reuters šéf výboru Danny Mataroa. “Název Cookovy ostrovy nám dali jiní, byl nám vnucen, když ho do map zanesli dva ruští kartografové,” dodal.

Koncem 19. století se Cookovy ostrovy staly protektorátem Británie, od roku 1901 do roku 1965 byly kolonií Nového Zélandu.

V současné době to je samosprávné území volně přidružené k Novému Zélandu, který zodpovídá za jeho zahraniční politiku a obranu. Podle ústavy z roku 1965 může být přidružení změněno v plnou nezávislost jednostranným aktem Cookových ostrovů.

Proces přejmenování Cookových ostrovů potrvá podle odhadů zhruba dva roky. Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že návrh nového názvu budou obyvatelé Cookových ostrovů schvalovat v referendu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme