ČR je podle průzkumu 25. nejatraktivnější zemí pro práci na světě! Kdo je první?

11. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Česká republika je z hlediska kvality pracovních podmínek a příležitostí 25. nejlepší zemí světa, na stejném místě se umístila Praha v porovnání měst. Hlavní město Praha je zároveň osmým nejlepším městem na světě ve schopnosti udržování životní úrovně, která je dostatečně atraktivní pro přilákání a udržení talentovaných lidí na pracovním trhu. Vyplývá to ze studie personální agentury Adecco, která zkoumala 125 zemí světa a 114 měst.

Přední příčky na žebříčku zemí s nejlepšími pracovními podmínkami obsadily Švýcarsko, SingapurSpojené státy americké. Češi si podle studie vedou nejlépe v udržitelnosti kvality života a odborných a technických dovedností, ve kterých mají 22. místo.

“Největší slabinou Čechů z hlediska porovnávaných kritérií jsou všeobecné znalosti, ve kterých jsme se umístili až na 32. příčce,” uvedli zástupci agentury.

Hlavní město Praha předčilo v oblasti péče o životní úroveň i světové metropole jako jsou Washinton, Londýn a Paříž. Podle studie budou hrát města stále větší roli v přitahování talentovaných lidí.

“Rostoucí význam měst je způsoben především jejich flexibilitou a rychlostí následovat nové globální trendy. Jako menší hospodářské jednotky, které aktivně sledují a přizpůsobují vlastní činnost obyvatelům, mohou svou politiku rychle měnit, a tak se zdokonalují daleko snadněji než celé státy,” uvedl ředitel personální agentury Adecco ČR a SK Ondřej Wysoglad.

Z porovnání výsledků všech šesti ročníků studie vyplývá, že rozdíly mezi lépe a hůře adaptovanými oblastmi se zvyšují. “Schopnost prosadit se v určitém oboru díky dostatku nadaných zaměstnanců se posiluje ve skupinách zemí, kde je již poměrně vysoká, a oslabuje se tam, kde je relativně nízká,”uzavřeli autoři průzkumu.

Studie se zaměřuje na předpoklady zemí a měst přilákat, vychovat a udržet nové talenty na pracovním trhu, včetně formálního a celoživotního vzdělávání a přístupu k pracovním příležitostem. Dále ukazuje, jak rozvíjet dovednosti u mladých lidí tak, aby v budoucnu odpovídaly potřebám firem, a jakou cestou se mají dát země, které zaostávají.

Top 10 zemí a měst dle jejich atraktivity z hlediska pracovních podmínek a příležitostí pro rozvoj talentů:

PořadíZeměMěsto
1.ŠvýcarskoWashington
2.SingapurKodaň
3.USAOslo
4.NorskoVídeň
5.DánskoCurych
6.FinskoBoston
7.ŠvédskoHelsinky
8.NizozemskoNew York
9.Velká BritániePaříž
10.LucemburskoSoul

zdroj: Adecco, ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme