ČSSD bude chtít od Babiše vysvětlení, nevylučuje žádný scénář

13. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Předseda ČSSD Jan Hamáček se ve středu sejde na koaličním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Bude od něj chtít slyšet jasné vyjádření o případu Babišova syna Andreje a jeho údajném nedobrovolném držení na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. Sociální demokraté podle Hamáčka před schůzkou nevylučují žádný další postup. Babiš by měl sdělit, jak si představuje případnou další koaliční spolupráci a fungování vlády, řekl Hamáček novinářům. "Předat majetek dvěma dětem, které jsou duševně nemocné, to mi nějak nejde dohromady," řekl novinářům dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Hamáček uvedl, že poslanecký klub ČSSD zvažoval různé alternativy. “Jako koaliční partner musíme nejprve jednat s hnutím ANO,” uvedl. Hamáček připomněl, že Babiš je nyní na zahraniční cestě. “Ve středu budeme požadovat jasnější a konkrétnější odpovědi. Nepředjímáme výsledek jednání, půjdeme tam s celou řadou otázek a budeme chtít slyšet odpovědi,” řekl Hamáček.

Dodal, že ČSSD je znepokojená a situace je vážná. “Sociální demokracie nemůže vyloučit žádnou alternativu,” řekl. Osud koaliční vlády je podle Hamáčka na premiérovi a záleží, jak koaliční jednání dopadne. “Nebudu předjímat výsledek toho jednání, vnímáme to velmi vážně,” uvedl Hamáček. Na přímý dotaz nevyloučil ani možnost, že bude ČSSD navrhovat změnu ve vládě.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka zdůraznil, že na postupu se dnes shodl celý poslanecký klub sociální demokracie.

“Musí se ověřit informace, co je pravdivé, co je přidané,” řekl novinářům dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vládní sociální demokracie k tomu podle něj zaujme stanovisko až poté, pokud se potvrdí informace o údajném únosu či nějakém pochybení premiéra. Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný, nebyl unesen a že z Česka odjel dobrovolně.

“Nechci se k tomu vyjadřovat, ale je toho už nějak hodně, ještě to nějak směřuje k Čapímu hnízdu. Uvidíme, co se z toho vyvrbí,”uvedl Štěch. Pozastavil se i nad informací, že psychickou poruchou trpí také Babišova dcera.

“Předat majetek dvěma dětem, které jsou duševně nemocné, to mi nějak nejde dohromady,”poznamenal. Babiš již dříve uvedl, že farmu Čapí hnízdo v době, kdy získala spornou padesátimilionovou dotaci, vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr nynější manželky.

Má reakce na reportáž Seznam Zprávy není snadná. Jde o mou rodinu, moje děti.Fakta jsou ale jasná. Můj syn je…

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne Úterý 13. listopad 2018

Záležitost do jejího vyjasnění nechtěl příliš komentovat ani případný Štěchův nástupce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS). “Informace jsou zatím nejasné. Jasné je zatím jen to, že to vypadá jak ze špatného amerického gangsterského filmu a připomíná to případ únosu syna(bývalého) slovenského prezidenta (Michala Kováče) a určitě to bude mít nějaké politické důsledky,”řekl. “Možná budou i mimořádné volby, to lze těžko předjímat, co se stane po té kauze,”dodal.

Radikálnější byli členové klubu Starostů ve svých vyjádřeních na twitteru. “V normálně fungující zemi by v tuto chvíli prezident republiky přijímal od premiéra demisi vlády. Pokud by to snad premiéra nenapadlo samo, prezident by ho k tomu vyzval ve svém vystoupení na mimořádném zasedání sněmovny,”uvedl například někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer (MHS).

Babiš by měl podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) vysvětlit, proč policie nenašla v cizině jeho syna, jakou roli v celé věci měl a jakou roli v ní hrála žena údajného únosce a zastupitelka ANO Dita Protopopová. “Mafiánské praktiky okolo premiéra. Měl by rezignovat,” dodal Czernin.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme