ČSSD znovu navrhne odklad vykonatelnosti rozhodnutí k Altnerovi

16. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: ČTK

ČSSD znovu navrhne odložit vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého má zaplatit asi 338 milionů korun dědicům advokáta Zdeňka Altnera, řekl v úterý novinářům předseda strany Jan Hamáček. Zdůraznil, že sociální demokracie má potřebné peníze zajištěné a v případě nutnosti je připravena je uhradit. Vedlo by to k úsporným opatřením, ale ČSSD je i vzhledem ke svému nemovitému majetku připravena situaci zvládnout, dodal. Není podle něj ohroženo hospodaření strany v tomto roce, ani výhled na příští tři léta.

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl Altnerovým dědicům a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD miliony zaplatit. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud, který stále řeší dovolání ČSSD. Podle Hamáčka po aktuálním rozhodnutí nehrozí straně exekuce. “Platí rozhodnutí exekučního soudu, že exekuce je zastavena do rozhodnutí o dovolání, takže z našeho pohledu exekuce nehrozí,” uvedl.

Žádné zásadní komplikace, které by nás nutily k nějakému většímu prodeji majetku, nepředpokládáme,” řekl předseda sociální demokracie.

Hamáček připomenul, že rozhodnutí bylo zrušeno pro formální nedostatky, samo opodstatnění zpochybněno nebylo, proto se ČSSD obrátí na soud znovu. Jak dlouho bude nové rozhodnutí trvat, nechtěl odhadovat.

Pokud by nakonec sociální demokracie měla zaplatit, učiní tak díky již domluvenému úvěru. ČSSD si ho vyjednala v roce 2016, zatím ho nečerpala. Předseda ČSSD nepředpokládá, že by se dluh mohl ještě zvýšit.

Chci upozornit, že ČSSD v minulosti uhradila pohledávky pana Altnera vůči třetím stranám v řádu zhruba 20 milionů korun. To znamená, že to není o tom, že bychom nebyli ochotni nebo schopni platit,” uvedl. ČSSD podle něj rozporuje “astronomickou” smluvní pokutu. Chce vědět, zda je v souladu s českým právním řádem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme